Det måste sparas, men det ska sparas med förnuft

För några år sedan utredde Boverket frågan om belysning i offentliga miljöer. Slutsatsen blev att belysning är en viktig för att skapa trygghet och förhindra brott i utomhusmiljöer.

För de kommuner som vill spara energi i vinter gäller det att först tänka till och sedan tänka rätt.

För de kommuner som vill spara energi i vinter gäller det att först tänka till och sedan tänka rätt.

Foto: Hasse Holmberg/Fotograferna Holmberg/TT Nyhetsbyrån

Ledare2022-10-27 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hela samhället måste spara energi.

Det budskapet levererade bland andra civilminister Ida Karkiainen (S) och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) på en presskonferens i september. Nu är de före detta ministrar. Vilket innebär att de nuvarande måste ta vid där de dåvarande slutade.

Hushållen måste spara, företagen, myndigheterna, kommunerna och regionerna. Alla måste bidra för att försöka undvika bortkoppling av el i vinter. Den risken har enligt statliga Svenska Kraftnät gått från låg till reell. Elkostnaderna behöver minska.

I teorin är det enkelt för kommunerna att spara. Det är bara att släcka ner lite utomhus- och gatubelysning, sänka temperaturen i offentliga lokaler och kommunala korridorer. I praktiken är uppgiften betydligt mer grannlaga. För då måste energibesparingsåtgärderna vägas mot faktorer som att skapa trygghet i det offentliga rummet, förhindra brott och olyckor.

För några år sedan utredde statliga Boverket frågan om belysning i offentliga miljöer. Deras slutsats blev: belysning är en viktig åtgärd för att skapa trygghet och förhindra att brott begås i utomhusmiljöer.

Slutsatsen är tagen i en annan tid, under andra omständigheter, men måste ändå beaktas. Enligt Kerstin Andersson, samhällsvetare på Boverket, riskerar droghandel, våldtäkter och misshandel att öka på mindre upplysta platser (Sveriges Radio 9/10 2022).

I Skellefteå visade den senaste ANDTS-undersökningen att 45 procent – det vill säga nästan hälften – av flickorna i årskurs 2 på gymnasiet ”alltid” eller ”för det mesta” känner sig otrygga på gator och torg.

En otrygghet som riskerar att begränsa deras frihet att röra sig fritt i vårt samhälle.

Skellefteå kommun håller på att byta ut den gamla ”gatubelysningen” till LED-armaturer. De drar, enligt kommunens hemsida, ungefär hälften av den energi som de äldre armaturerna konsumerar samtidigt som de ger lika mycket ljus.

Det är en välkommen besparing. Men eftersom armaturen byts ut successivt handlar det om en halverad elförbrukning på längre sikt.

För kommuner som behöver/vill spara energi gäller det alltså att tänka till och tänka rätt, väga konsekvenserna av åtgärderna mot varandra och göra grundliga riskanalyser.

Den akuta energikrisen skapar nya utmaningar för hushållen, företag, myndigheter, kommuner och regioner.

Men den skapar också ett bra tillfälle att tänka över energiförbrukningen på längre sikt. På den vägen gäller det att hålla öron och ögon öppna om det skulle uppstå några bekymmer.