Ett år har gått sedan Västerbotten fick sitt första coronafall.
Det känns som en evighet när vi hela tiden matas med nyheter och statistik: antalet smittade, vaccinerade och avlidna. Norska regeringen inför hårdare restriktioner i Nordnorge. Det svenska vaccinationsprogrammet strular.
Det ljus som finns i slutet av tunneln närmar sig för närvarande alltför långsamt. Uppmaningarna att hålla i och hålla ut har svårt att nå fram. Protesterna mot coronarestriktionerna har nått Sverige.
Sjukvården går på knäna. Det gör även sjukvårdens personal.
Om detta kunde Norrans reporter Frida Öhman berätta i fredags- och lördagstidningen (12 och 13 mars 2021).
Låt oss vara ärliga och betrakta och benämna saker och ting för vad de är. Ett nödrop är ett nödrop. En vädjan om att ta restriktioner och rekommendationer på allvar är en vädjan om att ta restriktioner och rekommendationer på allvar.
Eller som sjuksköterskan Hanna Stuxberg uttrycker det i Norran: ”Det känns som att allmänheten där ute har glömt bort corona. I våras var alla överlag ganska duktiga på att hålla restriktionerna, men nu när det ser som värst ut känns det som folk har släppt på det.”
I förra veckan aktiverade Region Västerbotten krislägesavtalet. Avtalet innebär bland annat att medarbetare kan schemaläggas med längre arbetspass och arbeta 48 timmar per vecka mot högre ersättning.
Det om någonting är en indikation på hur ansträngd vården är, hur ansträngt läget är.
Saker och ting hade kunnat göras annorlunda. Vilken effekt andra åtgärder hade fått vet vi inte. Det kommer vi aldrig att få veta heller. Nu har vi den situation vi har och får göra det bästa av den.
Och sända en tacksamhetens tanke till sjukvården i Västerbotten. Som uppenbarligen gör ett fantastiskt jobb. Västerbotten har lägst andel avlidna med covid-19 i relation till invånarantalet. Det visar statistik från Socialstyrelsen.
Många av oss är uttråkade. Det blir allt svårare att hålla i och hålla ut. Men tänk då en stund på vårdpersonalen. De som jobbar övertidstimmar i full mundering med nya arbetsuppgifter. Du kan hjälpa dem. Om du vill.
Du som följer alla råd och rekommendationer gör i varje fall gjort vad du kan göra för att förbättra deras situation.
Så tvätta händerna ofta, hosta i armvecket, rör inte vid ansiktet, håll säkert avstånd och stanna hemma om du kan. Lägg därtill att följa rekommendationerna om munskydd, om maxantalet deltagare vid allmänna sammankomster med mera.