Det är upprörande att folk och företag gömmer undan pengar i skatteparadis.
Minst lika upprörande är det när det fuskas och/eller slarvas med offentliga medel. Det innebär nämligen ett avsteg från principen att varje skattekrona medborgarna avstår från ska användas så bra och klokt som möjligt.
När revisions- och konsultföretaget EY gjorde en fördjupad granskning av regionala utvecklingsnämndens göranden och låtanden med betalkort upptäcktes en hel del tveksamheter.
Slutsatsen är att kvitton saknas och att det inte går att utesluta att det gjorts tveksamma inköp med betalkort.
Det handlar om sammanlagt 269 kortköp för drygt 320 000 kronor. Förvisso ingen hisnande summa, jämfört med alla miljoner och miljarder som hamnat i skatteparadis, men är det offentliga pengar så är det offentliga pengar.
Om det i fallet regionala utvecklingsnämnden rör sig om rent slarv eller medvetet fusk får kommande utredning visa.
Oavsett vilket är det, precis som nämnden ordförande, socialdemokraten Rickard Carstedt, konstaterar ”inte acceptabelt”.
Det går att skylla på tekniska problem, på parkeringsautomater som inte ”spottar ut” kvittot, på att kvitton kommit bort, på att det kan vara svårt att få fakturor när man jobbar utomlands – regionala utvecklingsnämnden har till exempel kontor i Bryssel – och så vidare.
Problemet är bara att tveksamheterna inte stannar där. Det handlar också om inköp där det inte framgår vad syftet och ändamålet är, om tjänstepersoner som attesterat egna utlägg, om inköp från leverantörer som inte är upphandlade, om inköp av datorer och datorutrustning som inte anmälts till it-gruppen.
Det kan kallas slarv, det kan kallas fusk, det kan kallas olyckliga omständigheter. Omskrivningarna kan vara många för det självklara: det här är sådant som bara inte får hända. Punkt.
Oavsett om det handlar om fusk eller slarv så handlar det om så mycket mer än bara pengar. Det handlar också om etik och moral, om att alla efter bästa förmåga ska göra rätt för sig. Inte ta sig extraordinära friheter.
Det handlar om pengar som du och jag tvingats avstå till det offentliga.
Gömmer företaget AB Xyz undan pengar i Bermuda kan vi sluta köpa deras produkter. Det kan vi inte när det gäller offentlig verksamhet. Vi måste betala. Därför krävs det extra tydliga regler och insyn i offentlig verksamhet.
Förhoppningen är att regionala utvecklingsnämnden fortsätter utreda tveksamheterna.
Och framför allt ser till att det här inte upprepas.