Det blev ett dubbelfel så det bara sjunger om det

Sammanfattningsvis kan sägas att Vaccina tycks ha hamnat bortom allfarvägarna i förhållande till avtalet, och att Region Västerbotten borde ha vetat vad som stod där, vad man skrev under.

Man skulle kunna tro att vaccineringen mot covid-19 flutit på mer eller mindre friktionsfritt. Men det har den inte gjort.

Man skulle kunna tro att vaccineringen mot covid-19 flutit på mer eller mindre friktionsfritt. Men det har den inte gjort.

Foto: Johan Nilsson/TT Nyhetsbyrån

Ledare2021-07-03 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det ljusnar för Sverige.

Smittspridningen av coronaviruset visar en fortsatt nedåtgående trend. Restriktionerna har börjat avvecklas.

Att smittspridningen minskar ska tillföras kontot ”naturlagar”: Många har varit sjuka och därmed skaffat sin antikroppar, myndigheternas råd och rekommendationer har följts – och så har vi vaccineringen. Massvaccineringen.

I tisdags hade 46,4 procent av Sveriges befolkning fått en första dos, 29,2 procent var färdigvaccinerade. I Västerbotten har sex av tio personer över 18 år fått en första dos, fyra av tio har också hunnit få en andra.

Man skulle kunna tro att vaccineringen flutit på mer eller mindre friktionsfritt. Men det har den inte gjort. Försenade leveranser, troliga biverkningar som gjort att vaccin stoppats, det har varit svårt att boka vaccinationstider – och en hel del annat.

I Västerbotten kan man lägga till avtalsstrul.

För att klara av att hålla vaccinationstempot skrev Region Västerbotten ett avtal med Vaccina, en av Sveriges största vårdgivare inom covidvaccination. De skulle erbjuda vaccination mot covid-19 i bland annat Skellefteå och Norsjö.

Det borde vara tämligen enkelt att följa det som står i avtalet, i en bilaga till kravspecifikationen.

Att ”kund bokas in för dos 2 av personal på plats”.

Men det ville Vaccina ändra på. På grund av ”erfarenheter från andra orter”. Och vaccinationssamordnaren Ronny Lestander var inte riktigt medveten om vad som stor i avtalet (Norran 1–2 juli 2021). Det finns anledning att kritisera båda parters agerande.

Sammanfattningsvis kan sägas att Vaccina tycks ha hamnat bortom allfarvägarna i förhållande till avtalet, och att Region Västerbotten borde ha vetat vad som stod där, vad man skrev under.

Då hade man kunnat vara tuffare i förhandlingarna med Vaccina när man fick veta att de hade ändrat i rutinerna.

Det blev ett dubbelfel så det bara sjunger om det.

Det som trots allt är positivt är att det tycks som om Region Västerbotten och Vaccina kommit överens om hur de ska gå vidare.

Coronapandemin är den första stora pandemin sedan spanska sjukan. Det finns många lärdomar att dra. Från bristen på krisberedskap och bristerna i vården och omsorgen till hur en massvaccinering utförs på bästa sätt på kortast möjliga tid.

Coronarestriktionerna har börjat avveckla, ja. Men pandemin är inte över. Så fortsätt att följa myndigheternas råd och rekommendationer. Vad vi absolut inte vill ha är en fjärde våg med hög smittspridning, nya restriktioner, en hårt pressad sjukvård, psykisk ohälsa, risk för ökad arbetslöshet och ännu fler dödsfall.