Det blev en januaribudget med plusmeny och extra allt

När lågkonjunkturen kommer kan budgeten expandera. Den chansen har ”januaripartierna” inte missat.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har lagt fram nästa års budget tillsammans med representanter för Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har lagt fram nästa års budget tillsammans med representanter för Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2020-09-22 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Det handlar om en historisk budget.

Så långt får man ge finansminister Magdalena Andersson (S) rätt.

Coronapandemin har varit omvälvande. Men för ”januaripartiernas” har krisen som följt i pandemins spår åtminstone tillfälligt löst en av samarbetets svåra knutar: knappa resurser.

När S, MP, C och L förra året lade fram den första gemensamma budgeten var reformutrymmet runt 20 miljarder, långt ifrån nog för att tillgodose satsningar på allt från kommunbidrag till skattesänkningar.

Införandet av familjeveckan, Socialdemokraternas största vallöfte inför valet 2018, fick skjutas på framtiden.

När lågkonjunkturen plötsligt kommer kan budgeten expandera. Den chansen har ”januaripartierna” inte missat.

Budgeten för 2021 innehåller över 100 miljarder i extra satsningar. Det betyder att alla partier får sitt utan att det leder till uppskjutna reformer eller neddragna ambitioner.

Så kan S stoltsera med att förlänga den höjda a-kassan i två år och ge kommuner och regioner nästan 20 miljarder i ökat stöd. Samtidigt som C och L har drivit igenom sänkt skatt på såväl arbete som på företagande.

Precis som januariöverenskommelsen i stort innehåller budgeten både bra och dåliga saker. Liberalernas krav på sänkt bolagsskatt är exempelvis klok politik som uppmärksammats alltför lite.

Ytterligare en solcellssubvention är en märklighet i ett kraftsystem som redan görs instabilt av för mycket väderberoende produktion. Men som alltid när det gäller januariöverenskommelsen är det spretigheten i helhetsintrycket som sticker ut.

Om det redan förra året var lätt att uppfatta att januaripartierna inte förenas av en gemensam vision för Sverige blir det i årets höstbudget glasklart. Ingen röd tråd håller ihop luntan. Istället används utgiftsområdena som partiernas troféer.

Ju fler man kan samla, desto mer att visa upp för väljarna.

Låt gå om en reform man slagits för motverkas av ett annat partis förhandlingsseger. I årets budget motverkas de stärkta incitamenten att arbeta – genom lägre inkomstskatter – av höjningen av a-kassan.

Visst har januaripartierna i någon mening hittat ett gemensamt projekt i att stimulera och ”återstarta” ekonomin genom en extra stor budget. Men man saknar fortfarande en gemensam grund att stå på.

Det finns ingen samsyn i hur det ska göras, och därför blir det plusmeny och extra allt.

Resultatet är troféer att visa upp, till viss del en stimulerad ekonomi, men också underskott som kommer att ställa till problem. Om inte för den här regeringen så för nästa.