Det är nu som problemen börjar

Det lär krävas en ”jordbävning” för att Ulf Kristersson inte ska få i uppdrag att sondera möjligheterna att bilda regering.

Ledare 16 september 2022 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Ut med socialdemokraten Magdalena Andersson, in med moderaten Ulf Kristersson.

På torsdagen var alla 6 575 valdistrikt räknade. Team Ulf Kristersson får 176 mandat, team Magdalena Andersson 173. Kvällen innan hade Magdalena Andersson erkänt sig besegrad och sade sig vilja bana väg för ett snabbt regeringsskifte.

Det lär behövas en ”jordbävning” för att Ulf Kristersson inte ska få i uppdrag av riksdagens talman att sondera möjligheterna att bilda regering. Tänkt är att Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ska utgöra regeringsunderlag.

Men vem ska sitta i regeringen? Både Sverigedemokraterna och Liberalerna vill. Men Sverigedemokraterna tolererar inte Liberalerna och Liberalerna tolererar inte Sverigedemokraterna. Om Sverigedemokraterna inte får regeringsposter lär det komma krav på betydande illiberala reformer. Då är frågan om Liberalerna kan/vill ingå i det blåa regeringsunderlaget.

Det kommer att bli allt viktigare för Liberalerna att värna sin ”röda linje”.

Dags för de sakpolitiska grynnorna och skären. Det handlar om välfärdspolitiken och skolan, om vården och delar av asylpolitiken, om pensioner och kultur- och mediepolitiken.

Den tuffaste frågan att lösa blir förmodligen den om arbetslinjen. SD-toppen Mattias Karlsson har till exempel krävt att Moderaterna lovar att inte sänka a-kassan. Som Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna vill.

Eller den här nöten: Liberalerna och Sverigedemokraterna vill förstatliga skolan, det vill inte Moderaterna och Kristdemokraterna. Kristdemokraterna och devis Sverigedemokraterna vill förstatliga vården, det vill inte Moderaterna och Liberalerna.

Förstå vilka problem som Ulf Kristersson står inför.

Förstå vilka svåra ställningstaganden som Liberalerna som parti står inför.

Ska partiet ha möjlighet att klara ytterligare val, utan att hamna under fyraprocentsspärren, gäller det att värna de liberala och socialliberala värderingarna.

Vilken väg Ulf Kristersson vill vandra är inte svårt att lista ut. Vilken väg Magdalena Andersson väljer är mer oklart. Det finns de som blickar danska socialdemokraters nationalism och främlingsmotstånd. Samtidigt som den inflytelserika Katalyschefen Daniel Suhonen vädrar morgonluft för vänsterfalangen i partiet.

Men det blir Magdalena Anderssons problem. Ulf Kristerssons är mera närliggande. För honom gäller att skapa ett trovärdigt regeringsunderlag, bestämma vem som ska sitta i regeringen och komma överens om sakpolitiken. Det lär bli allt annat än enkelt.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa