Det är dags att överge den tysta diplomatin

I två decennier har den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak hållits fången utan rättegång. OBS! Bilden är en reproduktion.
I två decennier har den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak hållits fången utan rättegång. OBS! Bilden är en reproduktion.

Enbart sämja och kamratskap lär inte få Eritrea att släppa Dawit Isaak.

Ledare 23 september 2021 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea i 20 år – utan rättegång.

När han fängslades den 23 september 2001 var George W Bush president i USA. Hemma i Sverige var Göran Persson (S) statsminister. Samma år släppte Microsoft operativsystemet Windows XP och Apple lanserade iPoden.

Medan tiden gått har försöken att få Dawit Isaak frigiven varit resultatlösa. Svaret på den ”tysta diplomatin” har varit mer tystnad. Var Isaak befinner sig och hur hans hälsotillstånd ser ut vet vi inte. Senaste gången Sverige fick uppgifter om att han lever var 2020.

När Washington Post skrev om fallet i somras (12/7 2021) uppmärksammades att han är den journalist i världen som suttit fängslad längst. För regimkritik publicerad i tidningen Setit, Eritreas första oberoende tidning.

En attack på det fria ordet som lönade sig för regimen. I dag finns inga oberoende medier kvar i landet.

Redan det borde få demokratiska länder att öka trycket. Än mer om det är en av de egna medborgarna som fängslats.

Så hur har Sverige valt att agera gentemot Eritrea?

FN:s sanktioner mot landet hävdes 2018 efter ett enhälligt beslut av Säkerhetsrådet – som Sverige då satt med i. Till EU:s bistånd till Eritrea har Sverige gett tummen upp, utan att driva på för att ställa några som helst motkrav på regimen.

Överlag har Sverige velat behålla goda relationer till Eritrea av oro för att förhandlingar om Isaaks frigivande skulle omöjliggöras.

Att helt krascha relationen till Eritrea vore knappast klokt. Men samtidigt behöver vi inse att enbart sämja och kamratskap inte lär få Eritrea att släppa Dawit Isaak.

I ett upprop publicerat i Dagens Nyheter (22/9 2021) kräver 15 publicister att politiken för att få Dawit Isaak frigiven bör omprövas.

De påpekar särskilt på att auktoritära regimer sällan släpper fångar på grund av välvilja, utan snarare på grund av politisk press eller som en del i en förhandling.

En kommission är redan tillsatt för att se över myndigheternas arbete med fallet, såväl som fallet med den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, som suttit fängslad i Kina i sex år.

Dagarna fortsätter att gå. Minhai har suttit fängslad i över 2 000 dagar, Dawit Isaak i över 7 000.

Som publicisterna skriver måste vi lära av internationella människorättsorganisationer och deras arbete med samvetsfångar – och vad som fungerat och vad som inte fungerat – för att dagarna inte ska bli ännu fler.

Samtidigt måste det vara ett delmål att befria våra medborgare.

Det riktiga målet är att uppnå en demokratisk utveckling. I Eritrea såväl som i Kina.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa