DÀrför ska krogen inte fÄ skicka med alkohol hem

Det Àr inte nÄgon form av alkoholhaltig dryck till kvarterskrogens matlÄda som Àr det stora problemet.

Riskbruk riskerar att övergÄ i missbruk.

Riskbruk riskerar att övergÄ i missbruk.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ledare2020-05-26 07:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Man kan angripa Systembolagets detaljhandelsmonopol pÄ mÄnga olika sÀtt.

SÀtten har dock en sak gemensamt. Det Àr alltid, och ofta bara, avregleringens vinnare och vinster som framhÄlls. SÀllan förlorarna. För sÄdana finns ocksÄ. Och de Àr mÄnga.

Ett avskaffande av alkoholmonopolet skulle medföra ytterligare 29 000 fall av misshandel.

Centerpartiet har lÀnge slagits för gÄrdsförsÀljning av alkohol. Man har gjort det i gles- och landsbygdsöverlevnadens namn. Man har gjort det i turismens och de smÄ producenternas namn.

Det finns ocksÄ en passus om gÄrdsförsÀljning i januariöverenskommelsen.

Paragrafen som handlar om att leva och bo pĂ„ landsbygden stipulerar: ”En utredning om gĂ„rdsförsĂ€ljning av alkoholhaltiga drycker ska genomföras. En förutsĂ€ttning Ă€r att Systembolagets monopol sĂ€kras.”

Ett avskaffande av alkoholmonopolet skulle medföra ytterligare 8 000 fall av fyllekörningar.

FramvÀxten av digitala plattformar som sÀljer alkohol har ocksÄ bidragit till att försvaga Systembolagets stÀllning. För att inte tala om de generösa införselreglerna frÄn annat EU-land.

Prispress och ökad tillgÀnglighet Àr faktorer som leder till ökat drickande.

Ett avskaffande av alkoholmonopolet skulle medföra ytterligare 1 400 alkoholrelaterade dödsfall per Är.

Senaste angreppet kommer frÄn forskaren Hans Seerar Westerberg vid Handels forskningsinstitut.

I en rapport utgiven av entreprenörskapsforum vill han att restaurangernas hĂ€mtmat ska kunna kompletteras med nĂ„gon form av alkoholhaltig dryck för ”konsumtion i hemmet”.

Tanken Àr att det, i varje fall till viss del, skulle tÀcka förlusterna frÄn de uteblivna bordsserveringarna.

Seerar Westerberg konstaterar att restaurangbranschen i hög utstrÀckning anstÀller unga och utrikesfödda. MÄnga av dem rekryterade frÄn arbetslöshet. Grupper som Àven utan coronapandemi och hotande recession Àr sÄrbara och har det svÄrt pÄ arbetsmarknaden.

Det ligger mycket i vad Seerar Westerberg skriver i sin rapport. Redan i mitten av förra mÄnaden hade över 32 000 personer inom branschen varslats om uppsÀgning.

Alkohol tillsammans med lilla matlÄdan hade inneburit ett vÀlkommet tillskott för ekonomiskt hÄrt pressade krögare. Restaurangernas alkoholförsÀljning Àr som bekant betydligt mer lönsam Àn maten.

Men det Àr varken gÄrdsförsÀljningen som sÄdan eller nÄgon form av alkoholhaltig dryck till kvarterskrogens matlÄda som Àr det stora problemet.

Det stora problemet Àr att förslagen i praktiken skulle innebÀra slutet för Systembolagets monopol. Det skulle i sin tur leda till ökad konsumtion, fler alkoholrelaterade skador, fler sjukdagar, olyckor, sjukdomar och vÄldsbrott.

Riskbruk riskerar att övergÄ i missbruk.

Det Àr alltid, och ofta bara, avregleringens vinnare och vinster som framhÄlls. SÀllan förlorarna.

Fler butiker som sÀljer alkohol, sÀkerligen med generösare öppettider, risk för slarv med Älderskontrollen och handlarens eget vinstintresse Àr fyra tungt vÀgande skÀl till varför Systembolaget ska fÄ behÄlla ensamrÀtten.

För marknadens frÀmsta drivkraft Àr ökad försÀljning och maximerad vinst. De drivkrafterna Àr inte förenliga med folkhÀlsoperspektivet. Den svenska alkoholpolitiken ska inte fÄ styras av marknadsliberala ideal.

Fotnot: Siffrorna Ă€r hĂ€mtade frĂ„n rapporten ”What are the public health and safety benefits of the Swedish government alcohol monopoly?”, skriven av bland andra Johanna Gripenberg, forskare vid Karolinska Institutet och chef för STAD, Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem.