Missbruk av uniformen kan skada förtroendet

Poliser får gärna engagera sig i politiken eller dansa på Tiktok. Men lämna uniformen på jobbet.

Tydliggöra. En arbetsgrupp inom Polisen ska se över regelverket för hur uniformen får användas utanför tjänst.

Tydliggöra. En arbetsgrupp inom Polisen ska se över regelverket för hur uniformen får användas utanför tjänst.

Foto: Johan Nilsson / TT

Ledare2024-12-16 08:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Innehållet i korthet

  • En arbetsgrupp inom Polisen ska se över reglerna för att bära uniform utanför arbetstid, då det nuvarande regelverket är otydligt.
  • Rikspolischefen Petra Lundh vill skärpa reglerna, då missbruk av uniformen kan skada förtroendet för hela myndigheten.
  • Polisfacket menar att även tidigare polisers användning av uniformen borde ses över, då kläderna inte förlorar sin betydelse bara för att de som bär dem inte längre är anställda av Polisen.

En grupp inom Polisen ska se över reglerna för att bära uniform utanför arbetstid. För som det ser ut i dagsläget är regelverket luddigt, det enda som regleras är vad som gäller i ett fåtal situationer såsom begravningar.

Men en polis iklädd uniform är inte först och främst en privatperson, utan en representant för hela myndigheten. Det är ett förtroende, och kommer med en auktoritet som inte får missbrukas. Till Polistidningen säger rikspolischefen Petra Lundh att hon vill att reglerna skärps.

undefined
Rikspolischefen Petra Lundh vill att reglerna för när poliser får bära uniform ska skärpas.

Det borde vara en självklarhet, men sociala medier tycks ha suddat ut vissa gränser. För några år sedan uppmärksammades (DN 2/10-2022) ett klipp som spridits på Tiktok, med en polis som grät efter att ha lämnat ett dödsbesked till anhöriga. Tonsatt med sorglig countrymusik. Det väckte frågan om enskilda polisers närvaro i sociala medier, vilket i allra högsta grad är kopplat till frågan om när det är lämpligt att bära uniform. 

Uniformen avslöjar för betraktaren att individen som bär den är polis. Om individen som bär den beter sig olämpligt kan det skada förtroendet för hela myndigheten.

undefined
Fredrik Kärrholm (M) har kampanjat för partiet iklädd sin polisuniform.

Problematiken uppstår även kring politiskt kampanjande. Poliser har självklart samma yttrandefrihet och föreningsfrihet som alla andra. Vi vill att poliser engagerar sig i debatten, och att folk med gedigen yrkeserfarenhet söker sig till politiken. Men det finns ett ansvar för att se till att man inte utnyttjar ämbetet som polis, och att uttalanden inte uppfattas som att de kommer från Polisen. Myndigheten får aldrig uppfattas som politiskt bunden, varför rollerna inte får sammanblandas. Gärna engagemang, men lämna uniformen på jobbet. 

Fredrik Kärrholm, tidigare polis och numera riksdagsledamot för Moderaterna, har uppmärksammats för valaffischer där han är iklädd just polisuniform. Till Arbetsvärlden säger han att poliser som är anställda av myndigheten bara ska ha uniform i tjänst, men menar att de inte kan förbjuda tidigare anställda använda gamla bilden från sin tjänst. 

undefined
SSUs ordförande Lisa Nåbo har uttalat sig i sin roll iklädd sin polisuniform.

Däremot kritiserar han SSU-basen Lisa Nåbo, som när hon för några år sedan var nyvald valde att intervjuas iklädd uniform. Det är en knepig logik, för kläderna förlorar inte sin laddning bara för att de som bär dem inte längre är anställd av Polisen. Polisfacket är tvärtom inne på att även tidigare polisers användning av uniformen borde ses över av den arbetsgrupp som tillsatts.

I dagsläget verkar det helt enkelt otydligt för vissa vad som gäller, och råda brist på ett handfast regelverk att peka på. Därför är det välkommet att polisers fritidsbruk av uniformen stöter på patrull.