Dansa inte efter Kremls pipa, Hultqvist

Att stå upp för svenska folkets rätt att själva besluta om Nato-medlemskap är bra, men en uttalad Nato-option vore bättre.

Finland har sedan länge en Nato-option. Men den svenska regeringen står och stampar trots beslut i riksdagen.

Finland har sedan länge en Nato-option. Men den svenska regeringen står och stampar trots beslut i riksdagen.

Foto: Christine Olsson/TT Nyhetsbyrån

Ledare2021-12-29 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Det är allt annat än ljuv musik.

Kraven som Ryssland riktat mot Nato kritiseras av försvarsminister Peter Hultqvist (S), som kallar dem ”helt oacceptabla” (Dagens Nyheter 20/12 2021).

Ryssland kräver garantier på att Nato inte ska utvidgas till fler länder, samtidigt som rysk militär mobiliserar vid Ukrainas gräns.

Det är främst Ukraina man vill hålla utanför försvarsalliansen. Men gehör för de ryska kraven skulle innebära stängda dörrar även för Sverige och Finland – som i dag står utanför.

Sverige kan inte dansa efter Vladimir Putins pipa, och att försvarsministern tydligt står upp för Sveriges rätt att självständigt fatta beslut, utan att andra länder lägger sig i, är viktigt.

Men när försvarsministern samtidigt slår fast att Sverige inte ska gå med i Nato – varken nu eller i framtiden – blir det ett uttalande mer i Putins smak. Och det har kritiserats av Centerpartiet (Dagens Nyheter 21/12 2021), vars utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren menar att Sverige borde hålla dörren öppen för att gå med i framtiden.

Särskilt när Rysslands agerande skapat alltmer påtagliga spänningar i vårt närområde.

Som Centerpartiet påpekar är uttalandet anmärkningsvärt i ljuset av att riksdagen röstat för en så kallad Nato-option, ett beslut som regeringen valt att inte agera på.

Det är svårt att förstå hur försvarsministern då kan påstå att ett medlemskap aldrig kommer att vara aktuellt.

Att nuvarande regering, i strid med riksdagen, anser en sak gör det inte till ett ställningstagande hugget i sten. Det är inte upp till nuvarande regering att ge besked om hur framtida regeringar kommer att ställa sig.

Inför Rysslands tilltagande maktambitioner är det viktigt att den dörren hålls vidöppen.

Rysslandskorrespondenten Anna-Lena Laurén liknade nyligen Rysslands agerande vid ett rytande lejon som plötsligt börjar gråta och anklagar det skrämda lammet för otrevligt bemötande (Dagens Nyheter 15/12 2021).

Samtidigt som det är Rysslands agerande som skapar ökade spänningar kring Ukraina är det Ryssland som kräver säkerhetsgarantier från Nato.

När det är i samarbete med varandra som lammen kan garantera sin säkerhet är det inte läge att vika sig för ett grinande lejon.

Att stå upp för svenska folkets rätt att självständigt fatta beslut är bra, en offentligt uttalad Nato-option vore bättre.

När Finland sedan länge tagit tydligare ställning för försvarssamarbetet är det synd att Sverige fortfarande står och velar.