Dags för Demokraterna att rätta in sig i leden

Demokraternas konvent handlade en hel del om hur ytterligare fyra år med Donald Trump skulle fungera.

Ledare 22 augusti 2020 06:00
Detta är en ledarkrönika. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Det finns ett uttryck vad gäller amerikansk politik som lyder: ”Democrats fall in love, Republicans fall in line”.

Alltså att Demokraterna väntar på att bli golvade medan Republikanerna rättar in sig i leden.

Uttrycket syftar på att beskriva det faktum att demokratiska väljare vill ha en presidentkandidat de känner starkt för, medan republikanska helt enkelt vill ha en republikan.

Frågan är dock om uttrycket fortfarande stämmer.

Den 17–20 augusti ägde Demokraternas partikonvent rum i Milwaukee, Wisconsin. Precis som allt annat i år var konventet inte konventionellt. På grund av coronapandemin sändes de flesta talen via länk och konventet saknade livepublik.

Under konventdagarna talade bland andra de tidigare presidenterna Barack Obama och Bill Clinton, den tidigare republikanske utrikesministern Colin Powell och demokraternas presidentkandidat Joe Bidens fru Jill.

Trots att det har varit klart ett tag nominerades Joe Biden officiellt till Demokraternas presidentkandidat under tisdagen.

I årets val är det tydligt att Demokraterna försöker bevisa att uttrycket ovan inte längre stämmer.

Stacey Abrams, minoritetsledare i Georgias representanthus, tillika tidigare spekulant på vice presidentsnomineringen, sa under tisdagskvällen: ”I demokratier röstar vi inte fram frälsare. Våra röster går till de som ser vad vi kämpar med och lovar att stå oss till tjänst – de som lyssnar på våra drömmar och försöker att göra dem till verklighet”.

Budskapet är att Joe Biden inte är en perfekt presidentkandidat, men betydligt bättre än alternativet.

Och just hur alternativet, ytterligare fyra år med Donald Trumps presidentskap skulle fungera, eller snarare inte göra det, handlade Demokraternas konvent en hel del om.

Under sitt konventstal (18/8 2020) riktade tidigare utrikesministern John Kerry skarp kritik mot Trumps utrikespolitik och hur han gjort sig ovän med USA:s allierade. Även tidigare presidenten Bill Clinton var djupt kritisk.

Och när före detta presidenthustrun, Michelle Obama, talade under måndagen uppmanade hon det amerikanska folket att rösta på Joe Biden ”som om [deras] liv hängde på det”.

Ett presidentval kan dock inte enbart handla om att rösta bort den sittande presidenten. Det måste även handla om att presentera bättre alternativ och visioner för framtiden.

Det inslag under tisdagskvällen som handlade om att Demokraterna vill satsa mer på sjukvård är därför lovande, särskilt med tanke på Trumps bristande hantering av coronapandemin.

Det är också uppfriskande när fokus skiftar från Donald Trump, vilket det gjorde när Jill Biden, Joe Bidens fru, höll tal under tisdagen. Hon nämnde inte Trump vid namn en enda gång utan pratade i stället om att hennes man Joe är en hederlig person.

Ändå är det något som skaver när Jill Biden förkunnar att ”vi behöver ledarskap som är vår nation värdig, värdig er [väljare]”. Underförstått att nuvarande ledarskap är ovärdigt USA.

Det må vara sant, men det blir ändock tydligt att även när Demokraterna inte talar om Trump så talar de om Trump.

Kanske skulle det bli lättare för demokratiska väljare att rätta in sig i leden om Demokraternas kampanj började fokusera på de egna leden.

Ämnen du kan följa