Dags att slänga ut skolmånglarna

Skolor som inte ger elever den utbildning de har rätt till ska bli av med tillståndet. Det får inte vara möjligt att missköta sig år efter år utan att myndigheterna sätter ned foten.

Thorengruppen har fått stänga skolor efter att man misskött sig. Men det tog alltför lång tid.

Thorengruppen har fått stänga skolor efter att man misskött sig. Men det tog alltför lång tid.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2023-10-12 07:30
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

I somras beslutade Skolinspektionen att man återkallar tillståndet för Thorengruppen AB att driva Thoren Business School i Stockholm och el- & energiprogrammet på Thoren Innovation School Malmö. Skälet till myndighetens beslut var att det förelegat upprepade och allvarliga brister inom verksamheten.

I en aktuell granskning som Dagens Nyheter gjort av skolkoncernen visar sig att Thorengruppens skolor under en tioårsperiod har hotats med vite på nära 12 miljoner kronor. Få vitesförelägganden har dock dömts ut, bara 300 000 kronor. Med andra ord har det gång på gång upptäckts problem och misskötsel och för varje gång har skolföretaget rättat till det som Skolinspektionen haft att anmärka på. Kvaliteten har samtidigt inte varit bättre än att nya brister har uppstått efter bara ett kort tag. Ändå har bolaget kunnat driva skolorna vidare och därtill göra stora vinster (DI 1/6 -22). Parallellt med kritiken har Skolverket dessutom delat ut 631 miljoner kronor i statsbidrag till skolkoncernen de senaste sex åren (DN 4/10).

Thorengruppen driver i dag 28 gymnasieskolor över landet och en för- och grundskola. Man är även verksam inom företags- och vuxenutbildning. På 23 av koncernens gymnasieskolor har eleverna på olika sätt gått miste om undervisning de har rätt till. Det visar en granskning som SVT gjorde i somras (SVT1/6).

Att sånt här kan pågå år efter år utan att det tar stopp visar hur orimlig den så kallade svenska skolmarknaden är. Skolkoncerner som uppenbarligen inte sköter sig och kritiseras av tillsynsmyndigheter upprepade gånger kan fortsätta som om inget har hänt. Raja Thoren, som äger Thorengruppen, har personligen kunnat plocka ut 81 miljoner i vinst. Koncernen har också byggt en sportarena för intäkter som kommer från skolpengen. Nu tvingas företaget visserligen att stänga två enheter, men majoriteten finns kvar. Liksom många andra skolor som på liknande sätt förvägrat unga den utbildning de ska ha.

I en intervju i Dagens Nyheter med anledning av Thorengruppens agerande säger skolminister Lotta Edholm (L) att det är viktigt att få bort alla skolor som bedriver undervisning som inte är i enlighet med lagstiftningen (DN 10/10). Hon vill inte helt förbjuda vinst, om någon skola lyckas spara in på byråkrati eller hushålla med sina resurser på annat sätt, är det inte bara negativt med ett visst vinstuttag. Möjligheten att göra vinst på elevernas bekostnad, genom att erbjuda en undermålig undervisning, bör dock förhindras, understryker Edholm.

Det är ett rimligt ställningstagande. Att kasta ut barnet med badvattnet, och förbjuda alla friskolor från att plocka ut vinst, vilket numera förordas av både vänstern och en hel del liberaler, vore olyckligt. Det finns trots allt en hel del välfungerande friskolor, även såna som drivs i aktiebolagsform. Men att urusla skolor, vare sig de är kommunala eller friskolor, kan fortsätta hålla öppna år ut och år in är oacceptabelt. Har en skola brister bör det inte vara möjligt att plocka ut vinst. Har skolan upprepade gånger fått allvarliga anmärkningar ska den stängas. Är huvudmannen enskild ska tillståndet att driva skola dras in. Svenska skolelever, de som ska bära vår framtid på sina axlar, förtjänar så mycket bättre.