Dags att dumpa amorteringskraven

Centerpartiet är rätt ute när de föreslår att i tuffa tider underlätta för hushållen genom att ta bort det statliga tvångssparandet.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf ser ingen poäng med att hushåll utsätts för tvångssparande under tuffa tider.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf ser ingen poäng med att hushåll utsätts för tvångssparande under tuffa tider.

Foto: Christine Olsson/TT Nyhetsbyrån

Ledare2022-07-06 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Det var oundvikligt att ett förslag om att slopa det förstärkta amorteringskravet, som infördes för några år sedan, skulle komma.

Sedan Riksbanken i slutet av juni meddelat att man höjer styrräntan med 0,5 procentenheter, till 0,75 procent, dröjde det inte länge innan Centerpartiet som första parti gick ut och meddelade att det är dags att underlätta för hushållen i ett allt tuffare ekonomiskt klimat.

Centerpartiet vill avskaffa den regel som innebär att alla som tar nya bolån på mer än 4,5 gånger sin egen inkomst (före skatt) måste amortera en extra procent på bolånet varje år. Partiet anser dessutom att Finansinspektionen bör överväga att införa en paus för amorteringskravet som helhet om den ekonomiska utvecklingen kräver det.

I ett pressmeddelande säger partiledaren Annie Lööf: ”Man ska självklart betala av på de lån man tar. Men om räntorna nu stiger snabbt, samtidigt som reallönerna urholkas, finns det ingen poäng med ett statligt tvångssparande i form av ett amorteringskrav just under denna period. I stället bör hushållen få möjlighet att på ett mjukare sätt justera sitt sparande och sin konsumtion.”

Det har hon rätt i. Det extra amorteringskravet har dessutom redan från första början varit ett elände eftersom det framförallt drabbar unga förstagångsköpare och pensionärer som byter bostad.

Även den som utan problem skulle klara av att betala relativt höga räntor får det svårt när det ställs krav på att amortera flera procent per år. Det minskar rörligheten på bostadsmarknaden utan att det ger de samhällsekonomiska effekter som eftersträvas.

Kritiken mot Finansinspektionens förslag om förstärkt amorteringskrav, och mot den rödgröna regeringen som sa ja till att införa det 2018, har varit hård alltifrån banker till fackförbund, nationalekonomer, jurister och borgerliga partier.

Det finns åtgärder som är mer effektiva, både för att dämpa hushållens skuldsättning och för inflationen, än tvångsamorteringar på flera procent.

Trist nog har regeringen uppfattningen att det är bättre att ösa ut bidrag åt olika håll än att ge hushållen större möjligheter att själva parera de tuffare ekonomiska tiderna.

Tidigare har både Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna meddelat att de kan tänka sig att se över amorteringskraven.

Nu behövs förhoppningsvis därför bara ett regeringsskifte för att människor som nyligen har köpt, eller planerar att köpa en bostad, ska kunna andas lugnt igen.