Centerpartiets rebell kan bli ny partiledare

Ett lite oväntat namn har dykt upp bland kandidater: riksdagsledamoten och riksdagsrebellen Helena Lindahl från Västerbotten. Riksdagsrebell utifrån att hon inte alltid följer partilinjen.

Ledare 28 september 2022 07:00
Detta är en ledarkrönika. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Centerpartiet blev valets stora förlorare.

Man gick från att vara ett litet parti till att bli ett ännu mindre.

Med eller utan påstötningar avgick Annie Lööf. En ny partiledare ska väljas i februari nästa år.

På partiets hemsida kan man läsa: ”Valet av en ny partiledare kommer att vara en öppen process, där medlemmar, kretsar, distrikt och syskonorganisationer har möjlighet att nominera kandidater.”

Det är bra. Hemlighetsmakeriet när nya partiledare ska väljas riskerar att skada tilltron till partiernas demokratiska processer.

Fyra namn kan redan strykas från listan med tänkbara kandidater: Emil Källström, tidigare ekonomisk-politisk talespersonen, Linda Modig, första vice ordförande, Magnus Ek, ordförande i ”Hela Sverige ska leva” och näringslivsprofilen Elisabeth Thand Ringqvist.

Däremot är Anna-Karin Hatt, tidigare it- och energiminister, som förlorade partiledarstriden mot Annie Lööf för elva år sedan, är ett tänkbart namn. Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson, är ett annat. De har i varje fall i skrivande stund inte tackat nej.

Ett oväntat namn har också dykt upp bland heta kandidater: riksdagsrebellen Helena Lindahl från Västerbotten. Riksdagsrebell utifrån att hon inte alltid följer partilinjen. Bland annat röstade hon nej till Januariavtalet och Stefan Löfven (S) som statsminister.

Ur ett norrländskt perspektiv noteras tveksamheter kring hennes agerande i samband med tillblivelsen av Norrbotniabanan.

Det är 20 Centerpartister – bland dem Valter Stenmark, Skellefteå, Urban Larsson, Dorotea, Lars Tängdén, Robertsfors och Helena Lundgren, Vindeln – som i en debattartikel i Svenska Dagbladet (26/9 2022) lyfter fram Helena Lindahl.

De beskriver henne som ”en partiledarkandidat med förutsättningar att hjälpa Centerpartiet att vinna tillbaka landsbygden, öka väljarbasen i större städer och komma tillbaka starkare i valet 2026.”

Valet av ny partiledare är förvisso intressant. Men än mer intressant är det vägval som Centerpartiet behöver göra.

Att partiet närmade sig Socialdemokraterna uppskattades inte. Partiets fokus på värderingar uppskattades inte. Partiets positionering i en obefintlig ”bred politisk mitt” uppskattades inte. Det var inte mycket av partiets politik som uppskattades.

Oavsett vem som efterträder Annie Lööf måste Centerpartiet tänka om. Hitta tillbaka till rötterna, till det landsbygdsparti man en gång var. Då behöves det inte mer av de senaste årens politik. I den kontexten är Helena Lindahl ett lika oväntat som intressant namn.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa