Krisen är inte bara Demiroks fel

Centerpartiet fortsätter att rasa i opinionen och förtroendet för partiledaren Muharrem Demirok är fortsatt lågt.

Okända. Vare sig partiledaren Demirok eller EU-kandidaterna Wiesner, Al-Sahlani och Linusson har samma stjärnstatus som Annie Lööf och Fredrick Federley hade förra gången.

Okända. Vare sig partiledaren Demirok eller EU-kandidaterna Wiesner, Al-Sahlani och Linusson har samma stjärnstatus som Annie Lööf och Fredrick Federley hade förra gången.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ledare2024-03-24 08:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Med mindre än 100 dagar kvar till Europaparlamentsvalet börjar läget bli bekymmersamt.
 

Det borde vara lätt att vara liberal opposition i dagens politiska samhälle. Centerpartiets forna allianskamrater har lierat sig med Sverigedemokraterna och det parti som kallar sig Liberalerna håller sällan den liberala fanan högt. 

Den här mandatperioden borde vara ett ypperligt tillfälle att fullt ut agera liberal opposition, granska regeringens förslag och jaga dem och i synnerhet Liberalerna med blåslampa för att se till att frihetsreformerna inte helt stannar av.

Istället för att vara den aktiva liberala oppositionen det finns utrymme för har C hamnat i stiltje. En besvärlig sits man själva har placerat sig i efter valet 2022. Centerpartiet vill inte samarbeta med de rödgröna i opposition och man har stängt dörren högerut. Att försöka mötas i den breda mitten eller kaxigt försöka tacka nej till samarbetspartners är dock betydelselöst när inget annat parti vill ha med en att göra. 

Centerns väg mot att göra sig själv irrelevant påbörjades redan innan Demirok tog över. Nedgången i opinionen började under Annie Lööfs tid och efter hennes avgång blev det tydligt att partiet har lagt stort fokus på person och lite för lite fokus på sakfrågor. Det starka motståndet mot Sverigedemokraterna har också lagt krokben eftersom det dolt den egna politiken och väljarna inte förstår vad man får med C och på vilket sätt politiken ska kunna genomföras. 
 
Över hälften av C-väljarna har försvunnit sedan valet enligt en ny mätning från SvD/Demoskop där C landar på 3,3 procent av väljarstödet. Därtill är man det parti som är längst ifrån att äga någon sakfråga. Med ett stundande EU-val kring hörnet är det hög tid för C att lägga in en högre växel. Demirok må ha ärvt problemen, men nu måste han visa att han kan göra något åt dem, särskilt då man närmar sig EU-valet med trefaldiga utmaningar. 

Utöver det dåliga läget i opinionen och den okända partiledaren har Centerpartiet därtill en toppkandidat som förvisso är driven men likväl okänd för väljarna vilka har dålig koll på vad som händer borta i Europaparlamentet. Valet 2019 hade C två stora kända affischnamn i form av Annie Lööf och Fredrick Federley, vilket är stor skillnad från nu. 

Partiets toppnamn Emma Wiesner är en flitig parlamentariker som kan sin sak. Att vara kompetent hjälper samtidigt sällan om partiet inte når ut – särskilt inte när resterande partier helst toppar sina listor med kändisar. Val vinns tyvärr inte genom att bara ha de bästa tekniska lösningarna eller påstå sig värna friheten mest, det krävs en förmåga att också kunna kommunicera budskap och nå ut.

Med mindre än 100 dagar kvar till valet den 9 juni börjar det närma sig elfte timmen för C och Demirok. Ett dåligt val kommer definitivt tvinga partiet att lägga om sin politik och kurs men oavsett behöver något göras när väljarna flyr och partiet dalar. I riksdagen har partiet ytterligare två år på sig att komma på hur det ska nå ut till väljarna som det liberala partiet man faktiskt är.

Samtidigt är det värt att komma ihåg att valdeltagandet i Europaparlamentsvalet må vara relativt lågt, men det är inget genrep inför riksdagsvalet 2026. Snarare är det valresultatet i sommar som kommer att sätta tonen för C resten av mandatperioden i Sverige.