Cementkrisen riskerar cementera bostadskrisen

Miljölagstiftningen ska självklart följas. Cementa har av allt att döma ”slarvat” med de miljörelaterade konsekvenserna. Det menar i varje fall Mark- och miljööverdomstolen.

Om ingenting händer stannar cemetfabriken i Slite på Gotland i höst. Krisen i byggbranschen skulle därmed vara ett faktum.

Om ingenting händer stannar cemetfabriken i Slite på Gotland i höst. Krisen i byggbranschen skulle därmed vara ett faktum.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT Nyhetsbyrån

Ledare2021-07-19 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Byggbranschen slår på kristrumman.

Det brukar byggbranschen göra. Med ojämna mellanrum.

Nu är det dags igen. Men den här gången slås det på storkristrumman.

Enligt står Sverige inför ett omfattande byggstopp. Redan i höst kommer tre av fyra nya bostäder inte att kunna byggstartas. Mellan 200 000 och 400 000 jobb hotas.

I Slite på Gotland ligger Cementas cementfabrik. Där har den legat i mer än 100 år. Nu är frågan hur länge till.

Så här är det: Förra året sa Mark- och miljödomstolen ja till Cementa. De skulle få fortsätta bryta kalk- och märgelsten på Gotland i 20 år till. Men beslutet överklagades. I början av juli rev Mark- och miljööverdomstolen upp det. Miljökonsekvenserna var inte tillräckligt utredda. Det beslutet har i sin tur överklagats av Cementa. Så nu hamnar frågan på Högsta domstolens bord. Men om inte gällande beslut ändras stannar fabriken den 31 oktober 2021. Sedan går det snabbt. Lagren av cement är tömda redan i november.

Tvärnit för byggbranschen.

I ett land med akut bostadsbrist.

Och i en kommun som Skellefteå där bostadsbristen är än mer akut.

För även om det byggs mycket i trä behövs det cement och betong. Dessutom vill inte alla byggherrar bygga i trä. Det är bara att besöka någon av kommunens byggarbetsplatser för att inse behovet av cement och betong.

Rivs inte beslutet upp, i avvaktan på prövning i Högsta domstolen, är tillväxten i Skellefteå med omnejd hotad. Och om inte hotad så riskerar den i varje fall att försenas. För alla de tusentals arbetare som ska tillverka batterier behöver ju någonstans att bo.

Ungefär tre fjärdedelar av den cement som används i Sverige kommer från Slite. Det är inte rimligt att tro att den kan ersättas av import. Det handlar om själva produktionen. Men det handlar också om logistik och kravspecifikationer.

Att få en ny produktions- och distributionskedja på plats skulle ta flera år.

Miljölagstiftningen ska självklart följas. Cementa har av allt att döma ”slarvat” med de miljörelaterade konsekvenserna. Det menar i varje fall Mark- och miljööverdomstolen. Lagens råmärken är och ska vara fyrkantiga.

Samtidigt måste den här frågan få en lösning. Med hänsyn tagen till både miljö och till produktion.

Byggbranschen, både fackförbund och arbetsgivare, har i dagarna begärt ett skyndsamt möte med näringsminister Ibrahim Baylan (S) för att diskutera hur regering och branscher kan arbeta för att lindra konsekvenserna.

Den här frågan måste bara lösas. Så enkelt är det.