Bristande resurser får inte hota demokratin

Det här är ett nödrop som måste tas på största allvar. Det hade varit förödande för den svenska demokratin om det finns anledning att tro att allt inte hade gått rätt till.

Valmyndigheten larmar om risken för fel och misstag i nästa års val på grund av bristande resurser.

Valmyndigheten larmar om risken för fel och misstag i nästa års val på grund av bristande resurser.

Foto: Janerik Henriksson/TT Telegrambyrån

Ledare2021-12-22 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns mycket att oroa sig för i tider som dessa.

En sak som fler kanske borde oroa sig över är nästa års val.

Draget till sin yttersta spets: Kan det överhuvudtaget genomföras?

Alla var så upptagna med annat att nödropet från Valmyndigheten gick under radarn. Magdalena Andersson (S) valdes till statsminister, avgick, valdes igen. Miljöpartiet lämnade regeringen.

Så här är det:

Valmyndigheten anser sig vara underbemannad. Deras önskemål var tio nya miljoner kronor för att kunna anställa tio nya medarbetare. För att på så sätt minska valprocessens sårbarhet.

Men när höstens budget röstades igenom fanns inga nya miljoner till Valmyndigheten. Därför har man vänt sig till regeringen. Varnar för misstag, försenade och ifrågasatta valresultat. I värsta fall dyra omval. I ännu värre fall att valet kan behöva ställas in.

Eller som Valmyndighetens nämnd konstaterar: ”Om flera nyckelpersoner blir sjuka samtidigt kan det leda till att valet faktiskt inte kan genomföras” (Expressen 27/11 2021).

Och pekar på att det i nuläget bara finns en anställd matematisk statistiker, vars uppgift är ett säkerställa ett korrekt valresultat, och bara två personer med kompetens att producera röstkort och röstlängder.

Alarmistiskt i överkant eller inte. Det här är ett nödrop som måste tas på största allvar. Det hade varit förödande för den svenska demokratin och dess anseende om det finns anledning att tro att allt inte hade gått rätt till, eller att valet fått ställas in.

Det räcker mer än väl med de kriser Sverige har att ta sig igenom. Det går att undvika att Sverige också hamnar i en valkris, en demokratisk kris. Det enklaste sättet är att ge Valmyndigheten de resurser de anser att de behöver.

I det stora hela är tio miljoner kronor inte mycket mer än växelpengar. En liten summa för en stor sak: demokratins trovärdighet.

Men hoten mot valet kommer inte bara inifrån. De kommer utifrån också.

Rysslands president Vladimir Putin försökte ju påverka det amerikanska presidentvalet till Donald Trumps fördel. Detta enligt en utredning från USA:s underrättelsetjänst (SVT 17/3 2021).

Varför skulle inte Sverige också kunna drabbas?

I takt med att säkerhetsläget i Europa försämrats är det naivt att tro att det svenska valet skulle vara förskonat från påverkansförsök från främmande makt. Här spelar den nya Myndigheten för psykologiskt försvar en nyckelroll.

Det behövs resurser för att säkra fria, demokratiskt oklanderliga val.

Nu är det upp till politiken att se till att det blir så.