Dagens arbetsmarknad ser inte ut som gårdagens.
Det är de flesta överens om.
Dagens arbetsmarknad behöver förändrade spelregler.
Det är också de flesta överens om.
Vad de lärde däremot tvistar om är vad som behöver göras, hur mycket och till vilket pris.
Det finns en hel del att säga om Stefan Löfven (S) och hans tid som statsminister. Allt han gjort har inte varit lyckat. En sak måste man dock ge honom credit för. Han har i stort hållit vad han i januariavtalet lovade.
I förra veckan presenterades utredningen om fri hyressättning vid nyproduktion. Att gå med på marknadshyror, om än i mycket begränsad omfattning, lär ha svidit i skinnet för Socialdemokraterna – och för Stefan Löfven.
I måndags (7/6 2021) presenterades så det stora arbetsmarknadspaketet, moderniseringen av arbetsrätten. Att gå med på en sådan, lär ha svidit i skinnet för Socialdemokraterna – och för Stefan Löfven.
Det behövs inget skarpsinne för att förstå att Löfven befann sig på djupt vatten. Frågan har varit hur långt han var beredd att gå för fortsatt regeringsinnehav, hur långt partiet skulle låta honom gå. Svaret blev: Mycket långt.
Men även om det lär ha svidit både en och två gånger har Stefan Löfven och hans regering successivt betalat av skulden (i liberala reformer) för ännu en mandatperiod med en regering ledd av Socialdemokraterna.
Att det tycks vara slut med bredare strukturerade uppgörelser i mittens politiska rike, nu när Nyamko Sabuni och Liberalerna valt ”den andra sidan”, är bara att beklaga. Januariavtalet har tjänat Sverige väl.
De såg onekligen rätt nöjda och belåtna ut där de stod. De arbetsmarknadspolitiska talespersonerna för Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Det vad dags att presentera den stora moderniseringen av arbetsrätten. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark tog i: ”Det här är den största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid.”
Hon kunde ha lagt till: ”… och den viktigaste”.
Dagens arbetsmarknad ser inte åt som gårdagens. Den snabba tekniska utvecklingen har gjort att jobb försvunnit i pressade sektorer, att hela sektorer har försvunnit. Samtidigt som nya tillkommit. Guldklockan för lång och trogen tjänst blivit en utrotningshotad företeelse.
Det är förändringar som gjort Lagen om anställningsskydd både otidsenlig passé.
Lite av innehållet: En arbetsgivare får undanta tre anställda från turordningsreglerna vid uppsägning, oavsett företagets storlek, och uppsägning på saklig grund ersätts med sakliga skäl. Enligt Martin Ådahl (C) innebär det att det blir tydligare vad som gäller.
Lite mer av innehållet: Allmän visstidsanställning ersätts med särskild visstidsanställning. Efter 12 månaders anställning under en femårsperiod ska den övergå i en tillsvidareanställning. Arbetsgivare får inte anställa någon på korttidsvikariat för att runda regeln.
Lite segrar, lite förluster. Det är svårt att utse någon klar och tydlig vinnare. Nej, förresten, det är det inte. Segraren heter den svenska modellen. Arbetsmarknadens parter har tagit kontrollen över villkoren på arbetsmarknaden. Det är bättre än politiska dekret.
Man kan dock fundera över vilka och hur starka påtryckningar som Socialdemokraterna utövat på mer eller mindre trilskande LO-förbund. Utan en uppgörelse mellan Svenskt Näringsliv, PTK och en majoritet av LO-förbunden hade en regeringskris förmodligen blivit oundviklig.
Om allt går enligt plan kommer förslaget att förvandlas till lagstiftning den 30 juni nästa år. I god tid före valet, vilket lär välkomnas av inte minst Socialdemokraterna.
På dagens arbetsmarknad är utbildning en färskvara med ett bäst-före-datum, precis som filmjölken därhemma i kylskåpet.
Ett av de viktigaste arbetsmarknadspolitiska beskeden är därför de nya möjligheterna till vidareutbildning och kompetenshöjning som finns om det gamla jobbet ryker. I ett arbetsliv i ständig förändring blir det avgörande för människors möjlighet att välja i livet. För deras möjlighet att komma tillbaka till arbetsmarknaden.
Sverige hade en arbetsrätt med utgånget bäst-före-datum. Som till exempel gjorde att många mindre, växande företag, Centerpartiets skötebarn, inte vågade anställa. Där en felrekrytering kunde innebära stora, onödiga kostnader för lång tid framöver.
Dagens stelbenta arbetsmarknadslagstiftning är förhoppningsvis snart ett minne blott.
Alla, arbetsgivare och arbetstagare, ja hela den svenska samhällsekonomin vinner på större flexibilitet på arbetsmarknaden.
Men svidit i många socialdemokratiska skinn, det har det gjort.