Bra att det satsas, men det behöver satsas mer

Skellefteå står inför en exempellös expansion. Plus 10 000 personer fram till 2025. Minst. En exempellös expansion behöver exempellösa satsningar. Bland annat på sjukvården.

Skellefteå lasarett ska rustas upp. Bland annat ska två helt nya vårdbyggnader byggas.

Skellefteå lasarett ska rustas upp. Bland annat ska två helt nya vårdbyggnader byggas.

Foto: Region Västerbotten

Ledare2021-03-17 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sjukvården är en av de viktigaste politiska frågorna.

Det visar undersökning efter undersökning.

I Västerbotten har sjukvårdens stålbad avlöst varandra. Det har sparats, det sparas, och det ska fortsätta sparas.

Många Skelleftebor upplever att de rödgröna partiernas – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – spariver främst drabbat Skellefteå lasarett.

Det ligger nära till hands att tänka en förrädisk tanke.

Det är inte mycket mer än ett år kvar till valet. Tänk om de nyligen presenterade satsningarna på Skellefteå lasarett inte bara handlar om morgondagens sjukvård utan även om smart kalkylerande taktik inför valet.

Inför valet 2018 lovade de rödgröna partierna runt, men man har hittills hållit tunt.

Och sjukvården är ju en av de viktigaste politiska frågorna för svenska väljare. Med eller utan en pandemi.

Med det sagt är det naturligtvis bra att det satsas på lasarettet i Skellefteå. På tisdagen (16/3 2021) slogs dörrarna upp för öron-näsa-hals-mottagningen. Den har varit stängd i fem år. På grund av personalbrist.

Mottagningen ska vara öppen tre dagar i veckan. Skellefteborna slipper åke till Umeå för at träffa läkare.

Lägg därtill att 1 000 kvadratmeter ska byggas om under året. Bland annat ska två helt nya vårdbyggnader byggas.

Men det räcker inte. Skellefteå står inför en exempellös expansion. Kommunen räknar med ett plus på 10 000 personer fram till 2025. Minst. En exempellös expansion behöver exempellösa satsningar. Bland annat på sjukvården.

Här måste den socialdemokratiska kommunledningen ta strid med den socialdemokratiska regionledningen. Skellefteås väl och ve måste vara viktigare än att vara bästis och bundis med partikamrater.

Här har de båda kommunalråden Lorents Burman (S) och Evelina Fahlesson (S) en nyckelroll. För inte kan det väl vara så att regionens socialdemokrater från den norra länsdelen helt plötsligt skulle börja stå upp för sin del av Västerbotten.

Slaget om sjukvårdens resurser har bara börjat.

Skellefteås tillväxt innebär ett växande sjukvårdsbehov. Inlandsborna kommer att tycka att alltför mycket av resurserna hamnar längs kusten, och umeborna kommer att tycka att alltför stor del av satsningarna hamnar i Skellefteå.

Samtidigt har Region Västerbottens majoritet – oavsett politisk färg – en lång rad problem att ta tag i.

Sjukvårdens finansiering när kostnaderna för behandlingar och läkemedel rusar i höjden, vårdköerna efter coronapandemin och inte minst att leva upp till en växande befolkning allt större krav på sjukvården.