Besökare i badhus och på bibliotek ska uppföra sig

Biblioteken är en av de mest öppna offentliga institutionerna vi har. Men öppenheten har en baksida. Biblioteken har i allt större utsträckning blivit tvingade att handskas med stök.

Vad är biblioteken till för? Låna böcker, läsa en tidning? I den bästa av världar är det så.

Vad är biblioteken till för? Låna böcker, läsa en tidning? I den bästa av världar är det så.

Foto: Christine Olsson/TT Nyhetsbyrån

Ledare2021-12-29 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tanken är att vem som helst ska kunna knalla in.

Låna en bok, läsa en tidning.

Biblioteken är en av de mest öppna offentliga institutionerna som vi har. Men den öppenheten har en baksida. Biblioteken har i allt större utsträckning blivit tvingade att handskas med bråk och stök. Allt från trakasserier och sexuella kränkningar till droghandel.

I vanlig ordning är problemen större ju större staden är. I varje fall om man får generalisera lite.

Men låt oss börja någon annanstans. I butiken.

Sedan i mars kan domstolar utfärda ett tillträdesförbud för personer i butik. Ungefär 130 sådana har hittills utfärdats. Det låter kanske många, men i realiteten handlar det om att tre av tio som sökt fått tillträdesförbud beviljat.

Det är justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) relativt nöjd med: 130 förbud är ett mått på att lagen fungerar, sa han på en pressträff i måndags (27/12 2021).

Så nu vill han utöka lagen. Personer som bråkar och stör ska kunna portas från bibliotek och simhallar. Inte bara butiker. Förslaget ska skickas till Lagrådet för granskning, propositionen landa på riksdagens bord i februari och lagen införas i juli 2022.

Självklart ska besökare kunna känna sig trygga på bibliotek och i simhallar.

Självklart ska personalen kunna känna sig trygga på bibliotek och i simhallar.

Men att porta personer från butiker är en sak. Att porta dem från bibliotek – bibliotekslagen säger att folkbibliotekens verksamhet ska vara tillgänglig för alla – blir någonting helt annat. Inte minst för personalen.

Vem ska kontrollera identiteten på besökarna, om de har tillträdesförbud eller inte?

Förutom att det är resurskrävande är det knappast en uppgift för bibliotekspersonalen att agera dörrvakt. Den biten är det nog bäst att anställda vakter tar hand om. Vilket kostar pengar. Pengar som kommunerna gladeligen hade lagt på någonting annat.

Man skulle kunna tänka sig en lösning där staten går in och betalar hela eller delar av kostnaden för säkerhetsvakter.

Sammantaget är det här långtifrån en enkel fråga.

Kanske inte om ordning och reda ska upprätthållas i badhus och på biblioteket, utan snarare hur och av vem det ska göras. Det kan inte vara bibliotekens uppgift att lägga tid och resurser på att ta fram rutiner för hur vissa personer och situationer ska hanteras.

Precis som det är i butiker. Besökare i badhus och på bibliotek ska uppföra sig väl. Punkt slut. Annars ska de kunna portas.

Hur svårt kan det vara?

Inte speciellt.