Varje land måste driva på för klimatet och jämställdheten

Nyligen genomfördes FN-rollspel på Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå.
Trots att det var på låtsas blev en allvarlig verklighet synlig.
– Jag längtar efter att få rösta på någon av dessa elever i valet skriver Andreas Westerberg.

FN-rollspel på Anderstorpsgymnasiet den 14 mars. Kinas delegation bestod av eleverna Assar Lundgren, Oscar Rahm, Troja Gyllenberg och Tuva Ruljeff.

FN-rollspel på Anderstorpsgymnasiet den 14 mars. Kinas delegation bestod av eleverna Assar Lundgren, Oscar Rahm, Troja Gyllenberg och Tuva Ruljeff.

Foto: Andreas Westerberg

Ledare2025-03-16 10:00
Detta är en ledarkrönika. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Innehållet i korthet

  • Elever på Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå deltog i ett FN-rollspel där de debatterade globala frågor som klimatförändringar och jämställdhet.
  • Rollspelet belyste svårigheterna med internationell politik, inklusive FN:s utmaningar att tvinga länder att följa globala beslut.
  • Trots motstånd lyckades eleverna rösta igenom en resolution som uppmanar alla stater att bekämpa diskriminering och säkerställa jämlika möjligheter i samhället.

– Men är inte meningen med FN att vi ska kunna samarbeta med varandra? 

En av de japanska delegaterna uttryckte sin kritik mot att USA vägrade gå med på att jämställdhet är en global fråga som alla länder borde arbeta med. 

Debatten hade pågått ett bra tag och eleverna i Anderstorpsaulan blev alltmer osäkra på vilken sida som skulle få rätt. Hela veckan hade de arbetat i grupper för att förbereda sig. Nu var det dags att avgöra om FN skulle ställa krav på världens länder att leva upp till de mänskliga rättigheterna och stärka kvinnors plats i samhället, eller om jämställdhetspolitik skulle ses som varje lands ensak.

Jag hade fått förtroendet att agera generalsekreterare i samhällsprogrammets FN-rollspel. Övningen var på lek, men vi gick in i den seriöst. Formell klädsel, vårdat språk och strukturerade föredragningar präglade upplägget. Och även om det var på låtsas kunde en övning av detta slag synliggöra den krassa verklighet som internationell politik består av.

undefined
FN-rollspel på Anderstoprsgymnasiet den 14 mars. Rysslands delegation bestod av eleverna Malak Abdu, Leo Klingstedt, Nova Jakobsson och Wille Parpala.

För det första. Det är väldigt svårt för FN att i verkligheten fatta beslut som faktiskt tvingar länder att lyda. 

I rollspelet på Anderstorp blev detta synligt när klimatpolitiken debatterades. Vi vet från den riktiga samhällsdebatten att världens länder å ena sidan har enats om globala mål för klimatet. Å andra sidan är det upp till varje land att faktiskt förverkliga politiken. Trots att FN hållit totalt 28 klimattoppmöten fortsätter klimatutsläppen att öka globalt. Utsläppen från fossila bränslen har aldrig varit högre än 2024. 

I FN-rollspelet lyckades Kina få igenom ett ganska positivt klimatförslag. I beslutet ingick krav att oljeproducerande länder skulle betala mer för klimatomställningen än vad de gör idag. Problemet var dock att i princip alla elevgrupper som lajvade oljeland röstade emot. Det innebär att FN-kravet i och för sig blir ett jobbigt debattinlägg som länderna måste förhålla sig till. Men det tvingar inte länderna att faktiskt göra något.

För det andra. Det kan mycket väl hända att FN fattar beslut som gynnar världens odemokratiska krafter.

Nyligen antog FN:s säkerhetsråd en resolution som manade till en snabb fred i Ukraina, utan att nämna att kriget orsakas av Ryssland. Både USA och Ryssland röstade för detta beslut. Grymt orättvist och helt felaktigt mot Ukraina. 

På Anderstorpsgymnasiets FN-rollspel höll en ohelig allians mellan USA, Etiopien och Afghanistan på att få igenom en resolution som skulle förhindra FN att lägga sig i enskilda länders jämställdhetssituation.

undefined
FN-rollspel på Anderstoprsgymnasiet den 14 mars. Norrans Andreas Westerberg agerade ordförande tillsammans med lärare Theresa Andersson som var sekreterare.

– Jämställdheten är varje lands ensak. Dessutom blir barnen kriminella om mammorna är hemifrån för mycket sade en amerikansk delegat.

Det var i detta läge som Japan sa ifrån, och många av elev-diplomaterna insåg allvaret i frågan. Normer i världen kan ändras till det sämre. 

Jämställdhetsomröstningen blev jämn men FN-tanken om samarbete vann. Med siffrorna 11-9 röstade elev-länderna för att uppmana alla stater att lagstifta för att bekämpa diskriminering mellan män och kvinnor på arbetsmarknaden och för att säkerställa rättvisa och jämlika möjligheter för alla i samhället. Ett rimligt beslut tycker jag. Men inget vi kan ta för givet. Jag vet inte ens om det skulle finnas en majoritet för ett liknande förslag i dagens FN. 

Jag är glad att samhällseleverna på Anderstorp övar sig i att ta politisk ställning. Jag längtar efter att få rösta fram någon av dem till riksdagen, till EU, eller att någon blir FN-diplomat. Det behövs tydliga demokratiska röster som fortsätter att se till att det minst står 11-9 till jämställdhetens och klimatets fördel.