Bara misstanken skadar förtroendet för politiken

Misstankar om att allting inte gjorts på ett korrekt sätt skadar förtroendet för de etablerade partierna. Det öppnar också dörren för populister. Den utvecklingen är allt annat än önskvärd.

Det stormar kring Tjamstanbackarna igen. Nu handlar det om hur TTGU fick uppdraget att driva och utveckla anläggningen.

Det stormar kring Tjamstanbackarna igen. Nu handlar det om hur TTGU fick uppdraget att driva och utveckla anläggningen.

Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix/TT Nyhetsbyrån

Ledare2021-06-07 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det kan blåsa friska vindar i Malå.

Minns den så kallade tankkortshärvan.

Nu stormar det kring Tjamstanbackarna igen.

Då handlade det om hur kommunens tankkort användes. Nu handlar det om hur TTGU AB fick uppdraget att driva och utveckla Tjamstanbackarna.

Detta har hänt: Tjamstanbackarna har länge visat ”röda siffror på sista raden”. Malå kommun har tvingats pumpa in betydande summor i verksamheten. När det skulle bli bot och bättring anlitades företaget TTGU  AB (Tough Training Group Umeå). De fick i uppdrag att driva och utveckla verksamheten. Det finns en mängd sidospår, men de lämnar vi därhän. De är i sammanhanget mindre intressanta.

Man kan väl säga så här: Tjamstanbackarna är på väg att bli en släktaffär.

Umeåbaserade TTGU AB anordnar tävlingar, träningar, äventyr och företagsaktiviteter. Det drivs av Tobias Thomson tillsammans med några av hans kompisar. Tobias Thomson har en pappa som heter Lennart Gustavsson och är kommunalråd i Malå. Han har också en styvmamma som heter Marjet Gustavsson. Hon är styrelseledamot i det kommunala bolaget Memri, som för närvarande äger och sköter Tjamstanbackarna. Som i sin tur gett TTGU AB i uppdrag att ta över Tjamstanbackarna.

Claes Sandgren är professor emeritus i civilrätt vid Stockholms universitet. Han om någon borde veta hur saker och ting ligger till. Till Norran (2/6 2021) säger han bland annat: ”Hon är styvmamma till Tobias (Thomson), hon ska inte befatta sig med ärendet.”

Hon är i detta fallet Marjet Gustavsson. Och hon har, i varje fall initialt, befattat sig med ärendet.

Jäv eller inte får framtiden utvisa. Precis som om Tobias Thomson och hans företag gynnats eller inte.

Det kan vara svårt för en liten kommun att undvika att hamna i olika jävsituationer. Ju mindre kommun desto svårare är det.

Men det är ingen ursäkt. Det här är frågor som politiker, kommunala tjänstemän och personer som är inblandade i kommunala bolag borde kunna/ska kunna. Och om de inte kan det så finns det alltid någon annan som kan, som man kan ta kontakt med.

Misstankar om att allting inte gjorts på ett korrekt sätt skadar förtroendet för de etablerade partierna. Det öppnar också dörren för populistiska krafter med sina förenklade svar på komplicerade frågor. Den utvecklingen är allt annat än önskvärd.

Fotnot: För att göra bilden någorlunda komplett. Offerten från TTGU AB var den enda som kom in. Men det varken förlåter eller berättigar de tveksamheter i beslutsprocessen som Norran berättat om.