Annie Lööf och drömmen om ett politikens ”mittens rike”

Med Annie Lööf borta ur bilden är frågan hur Centerpartiet agerar. Borgerliga valframgångar i nästa val kanske kan återuppväcka tankarna på en borgerlig fyrpartiallians – utan SD.

Ledare 20 september 2022 07:00
Detta är en ledarkrönika. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Några dagar har gått sedan Annie Lööf meddelade att hennes tid som partiledare närmar sig slutet.

Det hängde i luften, att hon skulle avgå.

Centerpartiet blev valets stora förlorare. Det gamla landsbygdspartiet kollapsade på landsbygden där rötterna och själen finns.

Vad minns vi av åren med Annie Lööf?

Året är 2011. Annie Lööf väljs till partiledare. Hon efterträder Maud Olofsson.

Den första krisen blir att hantera partiets idéprogram, som innehöll en rad radikala förslag.

Det gjorde hon. Långsamt byggdes förtroendet för partiet upp. Våren 2017 toppade Centerpartiet med 12,8 procent i opinionsmätningarna. Om det varit val fyra år tidigare, under idéprogramskrisen, hade C förmodligen missat riksdagsspärren.

Valet 2018 blev inte vad centerpartisterna hade hoppats på. Trots det såg Annie Lööf initialt ut som en av valets stora vinnare.

Tack vare Januariavtalet, med sina liberala reformer, bogserades Socialdemokraterna in mot mitten, samtidigt som det – i teorin – skulle innebära att Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet isolerades på varsin ”kant”.

Det började bra, men slutade illa. Vänsterpartiet sköt uppgörelsen i sank när man lyckades samla hela oppositionen – från Vänsterpartiet till Sverigedemokraterna – i protest mot förslaget om fri hyressättning i nyproducerade bostäder.

Drömmen om ett politikens ”mittens rike” kraschlandade. Annie Lööf, som hade investerat sin politiska trovärdighet i projektet, blev alltmer isolerad, alltmer ensam.

Trots det lever hennes dröm om en uppgörelse i den ”breda mitten” kvar. Det var budskapet som talman Andreas Norlén (M) fick ta emot när han på måndagen (19/9 2022) träffade Annie Lööf i samband med processen att ta fram förslag till ny statsminister.

Med Annie Lööf borta ur bilden är frågan hur Centerpartiet agerar. Borgerliga valframgångar i nästa val – Sverigedemokraterna räknas inte till den borgerligheten – kanske kan återuppväcka tankarna på en borgerlig fyrpartiallians.

En annan möjlighet är naturligtvis att fortsätta vandra i Annie Lööfs fotspår och närma sig Socialdemokraterna. Om de är villiga att närma sig Centerpartiet.

Vad minns vi av åren med Annie Lööf?

Jo, en partiledare som stod upp för vad hon trodde på. Vilken ryggrad den ”tjejen” måste ha.

Och om hon någon gång i framtiden föräras med en biografi kanske den kommer fram till att det var just hennes ryggrad, konsten att aldrig vika ner sig, som till slut gjorde hennes position som partiledare för Centerpartiet omöjlig.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa