Brolle är huvudartist vid midsommarfirandet i New York: ”Kanon”

Det blir inget vanligt midsommarfirande för artisten Brolle. Ursviksbon är nämligen Sveriges officiella artist vid det enorma midsommarfirandet i Battery Park i New York. ”Det känns underbart att få inleda sommaren såhär. Jag tror det kommer bli kanon”, säger han.

Brolles midsommarhälsning från New York

Foto: Privat

Ursviken2024-06-21 05:00

Det är ingen rast och ingen ro för Kjell Junior Wallmark, mest är känd under artistnamnet Brolle. 

Den 28 juni börjar hans folkparksturné i Sverige. Innan dess kommer han att möta en avsevärt mycket större publik – på andra sidan Atlanten. På midsommarafton är han huvudartist vid det traditionsenliga midsommarfirandet i Battery Park i New York. 

– Jag blev så glad när jag fick frågan. Midsommar och julafton är mina absoluta favorithögtider. Det känns underbart att få inleda sommaren så här, säger Brolle.

Han och hans partner Mimi Werner, som också är artist, sitter på färjan tillbaka mot Battery Park när Norran ringer upp.

– Vi har precis sett frihetsgudinnan på nära håll, säger han.

undefined
Brolle Midsommar svenska konsulatet New York Battery park

De har varit på plats sedan i lördags. Förutom en del turistande så har de även hunnit spendera en del tid i Battery Park, där de filmat material till Brolles musikvideor.

– Några svenskar som kände igen oss kom fram och ville sjunga med. De skulle fira midsommar här i parken. Det var så fint, vi kände oss direkt lite mer hemma. Det känns väldigt familjärt, nästan som midsommar i Sverige, säger Brolle.

Kjell Junior Wallmark växte upp den lilla byn Inbyn, i närheten av Boden i Norrbotten. Numera bor han i Ursviken utanför Skellefteå. I år firar han 25 år som artist. Att uppträda inför tusentals svensk-amerikaner på downtown Manhattan i New York är minst sagt ett gediget sätt att fira både jubileet och en av Sveriges mest älskade högtider på.

undefined
Brolle Midsommar svenska konsulatet New York Battery park

– Det känns som att alla vindar blåser åt rätt håll, säger han.

Midsommarfirandet i Battery Park drar storpublik och arrangeras av Svenska Generalkonsulatet. Förra året befann sig runt 6 000 personer i publiken.

– Arrangörerna säger att det troligtvis kommer många fler besökare i år. Det är absolut min största publik när det kommer till spelningar i USA, säger han.

undefined
Brolle Midsommar svenska konsulatet New York Battery park

Brolle vill passa på att hylla den svensk-amerikanska musiktraditionen. Andra låtar han valt att spela kommer ha svensk anknytning.

– Jag kommer att öppna med min låt ”Världens Hörn”. Den handlar om min uppväxt i Norrbotten och att alla har en geografisk plats som känns som hemma. En plats som man kan fly till när man behöver. Jag hoppas att publiken kommer kunna relatera till det, att få minnas sin hembygd, säger han. 

Vanligtvis brukar han fira midsommar i sin hembygd Inbyn eller hemma i Skellefteå.

Men i år står han alltså på scenen på Downtown Manhattan. Svenska Generalkonsulatet slår på stora trumman, efter flera års begränsat firande till följd av pandemin. Hela Battery Park ska kläs i gult och blått.

undefined
Brolle Midsommar svenska konsulatet New York Battery park

Brolle har en egen bestämd uppfattning om vad som måste finnas på tallriken under högtiden.

– Vi har kommit i kontakt med en restaurang som serverar svenskt mat. Vi har beställt potatis, sill, gräslök och jordgubbar – det är de ingredienserna vi brukar ha hemma, säger han.

Kommer du att dansa små grodorna runt midsommarstången?

– Det är ingenting jag har planerat, men om möjligheten dyker upp så lovar jag att delta, säger han.

En annan tradition är ju snapsvisorna....?

– Jag kanske kommer bjuda på en snapsvisa från scenen. Allt är möjligt. Om vi får feeling så river vi nog av "Helan går". Det är ju en klassiker, säger Brolle. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!