Festivalen sträcker sig över hela nästa vecka och utöver de programpunkter som finns omskrivna i programbladet blir det konstutställningar, musik, barnföreställningar och en hel del överraskningsprogram.
Monica Lindgren är festivalens producent.
– Den här festivalen har överlevt, vuxit och utvecklats tack vare att den bygger på ett samarbete med många lokala arrangörer som ser till att det finns program runt om i hela kommunen. Vi har många att tacka för att vi har en sådan fin och genomarbetat festival.
– Tillsammans genomför vi en intensiv och överraskande vecka fylld med berättarkraft och lyssnarglädje. Det blir allt från öppna repetitioner av Västerbottenteaterns kommande föreställning ”Jag tänker på kärlek”, till Festivalklubbar med musikaliska berättarföreställningar och ”Story Fight Night”, berättar Malin Åberg, pedagog.
– Årets festival går under temat ”I Saras fotspår” och hennes 100 år firas på flera sätt. Det blir bl a maratonläsning av ”Hjortronlandet”, samtal om hennes slagfärdiga tal och boksläpp av nya boken ”Levtrådar”. I hennes fotspår väljer vi också att lyfta andra starka kvinnor som Mimmi Helamb, Signe Aurell och Emily Dickinson, säger Monica Lindgren.
Berättarföreställningar arrangeras av nästan 50 olika samarbetspartners runt om i kommunen. Men, huvuddelen av Nordiskt Berättarcentrums och Västerbottensteaterns föreställningar spelas i Sara kulturhus. Där går det även att få skiftande drycker med en bit mat tillsammans med en god historia.
– Våra berättarluncher på Trappscenen är ju väldigt populära. Det är ett lysande sätt att både hinna äta lunch och njuta av unika berättelser, säger Monica Lindgren.
Utanför Skellefteå centrum finns det också små guldkorn. Allt ifrån; "Är det hett här?" i Bolidens Folkets hus eller "Så blev livet" med Gilbert Nyström som framförs i Byske på Broselsgården. Skolorna i kommunen kommer också att få känna att det är festival genom föreställningar och spontana berättarrazzior.
– Det här är en festival där det händer någonting för barn varje dag. I ett samarbete mellan Rädda barnen, Folkrörelsearkivet, Skellefteå museum och Nordiskt Berättarcentrum produceras en utställning med texter och bilder gjorda av elever i årskurs tre på Morö Backe skola, säger Lillemor Skogheden, pedagog och konstnärlig resurs
– Eleverna har blivit utsedda till Barnrättspiloter och deras uppdrag har varit att, med barnkonventionen som utgångspunkt, ge sin betraktelse över vilka skillnader det är att vara barn nu i jämförelse med för hundra år sedan, berättar Theresa Eriksson, pedagog och projektledare.
Under festivalen genomförs även projektet Berättarkraft. Det riktar sig i år till personer som arbetar i skolans värld och de har bjudits in för att dela med sig av egna upplevelser med temat ”STOPP!”
– Vi hör så många berättelser och åsikter om skolan och skolans värld, men sällan från de som faktiskt jobbar där. Jag tror att den här programpunkten kan ge många aha-upplevelser, säger Lillemor Skogheden
Sara kulturhus är centrum för festivalen. Men i festivalens anda ska berättandet ljuda över hela kommunen för berättarkraften i bygden är stark.
– Vi har en bredd i programmet med arrangemang för alla. Vår berättarfestival bygger på personliga berättelser. Det är ju oftast ganska starkt. Eller roligt. Eller dramatiskt. Helt enkelt något för alla, avslutar Malin Åberg och ler stort.