Spökjakt på Lövånger kyrkstad: "Frös till av skräck"

Spökar det i Lövånger kyrkstad? Det tror gänget på Swedish Ghost Lovers, som i sitt senaste Youtube-klipp spenderade en natt i tre av kyrkstadens "mest hemsökta stugor" – där de upplevde viskande, fotsteg och knackningar i väggen.

Lövånger kyrkstad, där Swedish Ghost Lovers spenderat en natt för att se om det spökar där.

Lövånger kyrkstad, där Swedish Ghost Lovers spenderat en natt för att se om det spökar där.

Foto: Lars Eriksson

TV2023-10-26 13:30

Skellefteås spökjägare har slagit till igen. Kända under namnet Swedish Ghost Lovers driver Pontus Sundström tillsammans med sambon Sanna Öhlund en Youtube-kanal med drygt 11 000 prenumeranter – där de utforskar Västerbottens paranormala aktivitet.

I början av oktober laddade de upp en ny video i vilken de spenderar en natt i Lövångers kyrkstad. I Youtube-klippet, som är nästan en timme långt, filmar Swedish Ghost Lovers sin övernattning. Med i videon är, utöver Pontus och Sanna, även John Hägglund och Mikael Lindahl.

Lövångergårdens vd Celina Ahlback har sett till att spökjägarna får bo i tre av kyrkstadens "mest hemsökta stugor", alltså i de stugor som besökare ofta vittnar om övernaturliga händelser.

– Många hör att det slamrar i köket. En del blir väckta nere vid fötterna av att någon står och skakar i sängen. Någon har sett en skepnad i hallen, berättar Celina Ahlback.

Under videon och nattens gång får man som tittare ta del av händelserna som inträffar.  När mörkret faller upplever kreatörerna flera kusliga saker.

Det börjar med att Sanna ser vad som liknar ett blött fotsteg på toaletten, trots att ingen har varit där. Ett tag senare hör Mikael knackningar i väggen, och någon timme senare gör även Sanna det.

På andra sidan kyrkstaden, i Pontus och Johns stuga, filmar Pontus sin arm – där håret står rakt upp.

– Jag hörde något som viskade, säger han uppjagat.

– Det var tydligt, som smackande. Det höll på i två till tre sekunder och jag frös till av skräck, fortsätter han. Tyvärr fångades viskningarna inte på film.

När morgonen gryr dagen efter är gänget något skärrade. John däremot var lite mer kritisk till spökerierna. På morgonen resonerar han:

– Det låter mycket i stugan. Till exempel kylskåpet, jag kan förstå om folk misstar det som skrammel i köket.

När Pontus senare redigerar videon konstaterar han att den tydligaste indikationen på paranormal aktivitet är att kameran har fångat så kallade "spök-orber".

Han menar att spökjägare världen över aktivt letar efter orber under spökjakt.

Det ser för blotta ögat ut som ett litet dammkorn som swishar förbi nära linsen, men Pontus förklarar att ett dammkorn inte kan röra sig bakom föremål långt bak i rummet om det nu är nära kameran.

Kanske är det så att det finns något oförklarligt, övernaturligt fenomen, bland stugorna i Lövånger kyrkstad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!