”Matlagningskulturen kommer från Västerbotten”

I veckans ”Halv åtta hos mig” bjuder Skelleftefödda Rémi Lafvas på middag.

Rémi Lafvas tävlar i tv4 ”Halv åtta hos mig”.

Rémi Lafvas tävlar i tv4 ”Halv åtta hos mig”.

Foto: privat

TV2023-09-11 17:14

När började ditt matintresse?

– Det började när jag var tolv år och präglade sedan hela min högstadietid. I nian gjorde jag min prao på F12 Terrassen i Stockholm där stjärnkocken Melker Andersson lagade mat. Han blev min mentor och jag blev helt ”hooked”. Året efter fick jag komma tillbaka och var då med i en workshop med min idol Gordon Ramsay. Han sa: ”Keep cooking" till mig. Efter det har intresset för mat bara vuxit och vuxit.

Vad har du med dig från Västerbotten i din matlagning?

– Grunden kommer från min mormor, jag lagade extremt mycket mat med min mormor som bodde i Sjungande Dalen. Hon och jag satt hela sommarlovet och skissade på bidrag till tävlingen Skellefterätten. Från bordet till köket, från köket till bordet. Bollade idéer och gjorde ströbröd av kåkekaka, gratinerade Västerbottensost och allt däremellan. Västerbotten har lagt sin grund i min matlagning. Vår otroliga natur, fisk och ostarnas ost. Kom igen liksom, här finns de bästa råvarorna.

undefined
Rémi Lafvas

Har du några Skelleftekockar som förebilder?

– Absolut. Erik Brännström och Ian Bridges. Ian tog mig under sina vingar när jag var en liten grabb och jag fick vara med honom i köket när jag var liten, vilket jag uppskattade enormt.

Hur ser förutsättningarna ut för kockarna i ”Halv åtta hos mig”?

– Man har begränsad tid och får snåla. Du får handla för max 1000 kronor, så steg ett är att maxa alla smaker för pengarna. Sen ska det vara något som representerar dig som matlagare. Så stora goda smaker, som trots liten budget, ser vacker och lyxig ut. Viktigaste av allt är att ge maten en massa kärlek och känsla. Det ska vara kul att äta! 

Har du några tips till de som får äran att medverka i ”Halv åtta hos mig”?

– Var beredd på extremt långa dagar och se det som ett roligt äventyr. Förbered dig noga och gör en meny som går att preppa dagen före och som du kan laga utan problem. Man vill exempelvis inte att glassen ska bli sås... Sådant kan kosta poäng.

undefined
Rémi deltar i veckans ”Halv åtta hos mig”.

Vad ska du göra för pengarna om du vinner?

– I så fall åker till Paris och äter god mat.

När kommer du till Skellefteå och lagar mat?

– När jag blir inbjuden, säger Rémi och skrattar.                                                                                                                                                                                                                                                  

Fakta

Rémi Lafvas, medverkande kock i ”Halv åtta hos mig”.

Driver det egna produktionsbolaget Cutmandoo.

Född: 1993 i Skellefteå.

Gick mediejournalistik på Anderstorpsgymnasiet och har sedan läst till statsvetare i Lund.

Intresse: Mat, mat och mat och sedan mat.

Kuriosa: Har tidigare tävlat i ”Hela folkets färdigrätt” vilket han vann. Så den som letar noga i frysdisken kan hitta en frysrätt under namnet ”Falafel med Remis signatursås”.

På torsdag avgörs vem som vinner denna veckas matrond.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!