Lasse-Majas detektivbyrå löser fler mysterier

På fredagen är det premiär för säsong två av Lasse-Majas detektivbyrå. I regissörsstolen hittar vi Skellefteprofilen Ted Kjellsson och i rollerna finns även några lokala skådespelare. En av dessa är Västerbottensteaterns Gunnar Eklund som spelar Vallebybon och hotellreceptionisten Rune Andersson.

Lokala skådespelaren Gunnar Eklund är tillbaka i rollen som Vallebys hotellreceptionist Rune Andersson i Lasse-Majas detektivbyrå säsong 2.

Lokala skådespelaren Gunnar Eklund är tillbaka i rollen som Vallebys hotellreceptionist Rune Andersson i Lasse-Majas detektivbyrå säsong 2.

Foto: Erik Persson

Tv-serier2021-12-02 15:00

Det är jul i Valleby och LasseMajas Detektivbyrå åtar sig nya fall. Tillsammans hjälper de polismästaren att utreda allt från mystiska artiklar i Vallebybladet till fräcka stölder. Samtidigt hotas deras detektivbyrå när en stjärndetektiv kommer till stan. 

Precis som i säsong ett så återser vi kända ansikten ur Västerbottensteaterns ensemble. 

Bland annat är Gunnar Eklund, just nu även aktuell som morbror Aron i ”Musikanternas uttåg”, tillbaka som den lite vimsiga receptionisten Rune Andersson.

– Det är jättekul att spela Rune. Det är så skruvade och tokiga karaktärer, första säsongen fick jag nästan dämpa mig lite för de måste ändå gå att relatera till, säger han och skrattar.

Varje avsnitt baseras på en befintlig LasseMaja-bok och i denna säsong så får vi se historierna om Simborgarmysteriet, Hotellmysteriet, Detektivmysteriet, Tidningsmysteriet, Födelsedagsmysteriet och Fängelsemysteriet.

I avsnitt ett, Simborgarmysteriet, samlas alla i simhallen för att se OS-medaljören Racke Bolinder utföra ett beryktat simhopp. Dock verkar det som att en sabotör är i farten.

– I det avsnittet ska Rune också ta simborgarmärket, trots att han är lite äldre än alla andra. Det går däremot inte särskilt bra för honom, säger Gunnar. 

undefined
Lokala skådespelaren Gunnar Eklund är tillbaka i rollen som Vallebys hotellreceptionist Rune Andersson i Lasse-Majas detektivbyrå säsong 2.

I rollen som brandmannen Kenta återser vi ett annat lokalt känt ansikte – nämligen Adam Stanišić Stålhammar som spelade Romeo i Västerbottensteaterns sommarteater ”Romeo och Julia”. Han medverkade också i säsong ett.

– Kenta är en person som besitter en otroligt charmig och naiv typ av inställning. Allt är väldigt gött och bra och inte så komplicerat. I den här säsongen vill Kenta dock finna sitt kall, vad han vill i livet helt enkelt, säger Adam.

Fler lokalt kända ansikten som medverkar i serien är Simeon Da Costa Maya, William Beijer och Linda Gustafsson. Adam och Gunnar menar att regissören Ted Kjellsson som har bott i Skellefteå brukar vara duktig på att rekrytera lokala talanger.

– Vi spelade ju in i Luleå och Boden och tack vare att Ted har ett brett kontaktnät här i Västerbotten så har han ju tillgång till lokala resurser, säger Adam.

undefined
Adam Stanišić Stålhammar, som spelade Romeo i Västerbottensteaterns sommarteater ”Romeo och Julia” är också tillbaka i rollen som brandmannen Kenta.

I rollerna som Lasse och Maja så återser vi Elis Nyström och Ellen Sarri Littorin. Nya ansikten för säsongen är bland andra Herr Åkerö, som spelas av Christian Svensson och den knasiga skurken Reinar Gloss som spelas av Olof Wretling – också västerbottning. Medverkar gör även Hanna Dorsin, Sussie Eriksson, Shebly Niavarani, Clara Henry, Sissela Benn och många fler. 

Varför det är en så stjärnspäckad produktion tror Gunnar beror på att det har blivit mer populärt att göra innehåll för barn.

– Statusen på den här typen av produktioner har definitivt höjts. Jag tror att det delvis beror på att det görs större satsningar, men också för att folk har insett att det krävs minst lika mycket för att göra bra barn-tv som det gör för att skapa innehåll för vuxna, säger han.

undefined
I rollerna som Lasse och Maja återser vi Elis Nyström och Ellen Sarri Littorin. Polismästaren spelas av Anders Jansson.

Vad man kan förvänta sig inför den nya säsongen menar Adam är många mysterier och oväntade vändningar.

– Det är inte alls självklart vilken väg saker och ting kommer att ta, så man får helt enkelt slå på tv:n och följa utvecklingen med spänning, säger han.

Lasse-Majas detektivbyrå säsong 2 har premiär på fredagen den 3 december.

Lasse-Majas detektivbyrå

En barnboksserie skriven av Martin Widmark och illustrerad av Helena Willis. 

Serien riktar sig huvudsakligen till barn i åldern 7-9 år. Den första boken om Lasse-Majas detektivbyrå är Diamantmysteriet och sammanlagt har hittills trettio deckarböcker i serien givits ut.

Det har gjorts ett flertal filmatiseringar, både tv-serier och filmer. 

Har gått som julkalender på svt år 2006

Finns också som tecknad serie, brädspel, klurigheter och pyssel samt som en teaterpjäs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!