Dold lokalhistoria lyfts fram på teaterscenen

Under hösten 2024 sätter Västerbot­tensteatern i samarbete med Åarjelhsa­emien teatere upp serieromanen ”När vi var samer” av Mats Jonsson – med umesamiska och svenska som scenspråk.

”När vi var samer” har fått fina recen­sioner och nominerades till Augustpri­set 2021.

”När vi var samer” har fått fina recen­sioner och nominerades till Augustpri­set 2021.

Foto: Andreas Sundbom

Teater2023-12-14 11:00

När Mats Jonssons farfar dör öppnar familjen för första gången den förslutna och förbjudna svepask som alltid funnits i hemmet. Där ligger renmär­kesbevis, brev från lappfogden i Väster­bottens län och foton från renskiljning­ar. Det visar sig att Mats härstammar från en släkt av skogssamer i Malåtrak­ten. 

Författaren bakom boken är förväntansfull inför att Västerbottensteatern ska göra en scenisk produktion av hans berättelse.

– Jag har fått intrycket att Västerbottensteatern befinner sig i något av en kreativ guldålder så min bok befinner sig i goda händer, och jag är otroligt nyfiken på resultatet. Allra gladast är jag över att umesamiskan får ta plats på scen, på så vis blir uppsättningen mer realistisk än boken den bygger på, säger Mats Jonsson i ett pressmeddelande.

Umesamiska har idag bara har ett fåtal modersmålstalare och Kristin Solberg, teaterchef på sydsamisk teater i Mo i Rana berättar att det är första gången en teaterföreställning görs på detta språk.

– Västerbottensteatern och vår teater verkar inom umesamiskt område, där berättelsen utspelar sig. Därför är det jättefint att vi kan göra detta samarbete. Landsgränser har i samisk historia haft liten betydelse, Kristin Solberg, teaterchef på Åarjelhsaemien teatere – sydsamisk teater i Mo i Rana. 

undefined
Tora von Platen, dramaturg och tf konstnärlig ledare på Västerbottensteatern. Johanna Sandström Lehto, regissör för "När vi var samer" Kristin Solberg, teaterchef på Åarjelhsaemien teatere – sydsamisk teater i Mo i Rana.

"När vi var samer" är en krönika över en släkts månghundraåriga kamp för att bevara sitt sätt att leva, och ett porträtt av Mats farfar som till sist måste ge upp. Det är också en folkbil­dande skildring av den samiska histori­en i Sverige.

Västerbottensteatern kontaktade tidigt den nyexaminerade Sundsvalls-bördiga regissören Johanna Sandström Lehto, som själv har samiskt påbrå. Hon hade boken hemma men hade ännu inte läst den då hon fick frågan om hon ville ta sig an berättelsen.

– Jag har en liknande bakgrund som Mats Jonsson, men vet fortfarande jättelite om min släkt så detta känns verkligen som ett hjärte-projekt på många sätt. Mats berättar i boken på ett väldigt fint sätt om hur de som inte längre känner att de är samer kan ta tillbaka sin identitet och tillhörighet. Det budskapet hoppas jag att vi kan förmedla i denna föreställning, säger Johanna.                                            

Fakta

När vi var samer produceras på Västerbottensteatern i Skellefteå 

Premiär: 12 oktober 2024. Föreställningen går även på turné i norra Sverige och Norge.

Regi: Johanna Sandström Lehto
Manus: Tora von Platen efter serieromanen av Mats Jonsson 

Om Mats Jonsson:
Mats Jonsson är född 1973 och uppvux­en i Kramfors. Han har skildrat sitt liv i sex kritikerhyllade serieromaner. Mats Jonsson bor i Sandslån i Ådalen och har som mål att skildra hela sitt liv i serie­form. När vi var samer, har fått fina recen­sioner och nominerades till Augustpri­set 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!