Krim krockar med verkligheten pÄ teaterscenen

Vad hÀnder nÀr en grupp fiktiva poliser stÀlls inför brutala brott frÄn den verkliga vÀrlden? Det utforskar pjÀsen "Nordic crime" pÄ Dramaten.
–Det Ă€r ganska stora frĂ„gor som vi hĂ„ller pĂ„ med, sĂ€ger Rebecka Hemse som Ă€r en av skĂ„despelarna.

Krister Henriksson, Rebecka Hemse och Jakob Eklund. Pressbild.

Krister Henriksson, Rebecka Hemse och Jakob Eklund. Pressbild.

Foto: Klara G/Dramaten

Teater2022-09-07 13:11

I Dramaten-chefen Mattias Anderssons nya pjÀs "Nordic crime" lÄter han sex pÄhittade tv-poliser konfronteras med tre autentiska svenska rÀttsfall. NÀr den fiktiva polisvÀrlden frÄn film och tv krockar med verkliga brott stÀlls intressanta frÄgor, tycker Rebecka Hemse.

– PĂ„ nĂ„got sĂ€tt kontrasterar den hĂ€r vĂ€rlden som Ă€r ganska trygg och vĂ€lkĂ€nd mot den andra som Ă€r vĂ„r verklighet. Om man stĂ€ller de tvĂ„ bredvid varandra sĂ„ kanske man fĂ„r syn pĂ„ nya saker, sĂ€ger hon.

Flera av skÄdespelarna Àr veteraner frÄn deckarvÀrlden. För mÄnga svenskar Àr Jakob Eklund och Krister Henriksson intimt förknippade med sina tv-poliser Johan Falk och Kurt Wallander. Rebecka Hemse har spelat Martin Becks dotter i massor av Beck-filmer. Men att lyfta in de vÀlkÀnda rollfigurerna rakt av handlar det inte om.

– Det Ă€r inte sĂ„ att vi ska göra "Beck" pĂ„ scenen över huvud taget. Om man förvĂ€ntar sig att fĂ„ trĂ€ffa Inger Beck sĂ„ kommer man att bli besviken, sĂ€ger Hemse.

"Fastnat i vÄra roller"

Ensemblens kÀnsla för kriminalgenren kommer dock vÀl till pass, sÀger Jakob Eklund.

– Mattias ville att vi skĂ„despelare skulle ha en viss erfarenhet frĂ„n den vĂ€rlden för att lĂ€ttare kunna gestalta den. En sorts naturalism dĂ€r vad vi sĂ€ger Ă€r trovĂ€rdigt. Men det Ă€r Ă€ndĂ„ en fiktionsvĂ€rld som vi har byggt upp vissa regler kring, vilken jargong som förekommer och sĂ„, sĂ€ger han.

PjĂ€sen utspelas pĂ„ nĂ„got som liknar en polisstation, befolkad av sex poliser – eller snarare sex figurer som sitter fast i ett slags krim-limbo, förklarar Eklund.

– Vi Ă€r skĂ„despelare som har fastnat i vĂ„ra roller som fiktiva poliser, kan man sĂ€ga. Vi gestaltar egentligen inte poliser i vanlig mening. Det Ă€r ingen kommentar till de poliser som jobbar ute pĂ„ fĂ€ltet, egentligen Ă€r den en kommentar till den fiktiva polisvĂ€rlden.

"Kallas godhetsknarkare"

Fallen som anvÀnds Àr grova vÄldsbrott hÀmtade frÄn verkligheten, anonymiserade och nÄgot omskrivna av hÀnsyn till de inblandade.

– Det handlar jĂ€ttemycket om vem som Ă€r kapabel att begĂ„ brott, vad Ă€r det att utföra onda handlingar mot andra mĂ€nniskor? Vem gör det? Kan alla göra det beroende pĂ„ vilken kontext man befinner sig i? Det Ă€r ganska stora frĂ„gor som vi hĂ„ller pĂ„ med, sĂ€ger Rebecka Hemse.

PjÀsen rymmer ocksÄ ett mer sjÀlsligt utforskande av försoning i samband med brott och straff som annars saknas i samtalet om kriminalitet, tycker Jakob Eklund.

– Det dĂ€r tycker vi hör hemma i kyrkan eller i terapisoffan, men inte i den politiska verkligheten, för dĂ„ kallas man godhetsknarkare eller flummare. Oftast lĂ„ter vi inte de tvĂ„ vĂ€rldarna krocka, men det gör Mattias och det högaktar jag honom för.

Fakta: "Nordic crime"

Har urpremiÀr 8 september pÄ Dramatens lilla scen i Stockholm och spelas under hösten.

Är skriven av Mattias Andersson, som ocksĂ„ stĂ„r för regin.

I rollerna: Jakob Eklund, Lena Endre, Rebecka Hemse, Krister Henriksson, Nemanja Stojanovic och Nina Zanjani.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!