Kulturdebatt och jazzig Bowie tog plats i Skelleftehamn

Vilken betydelse har kulturen i en växande kommun? Och vad behövs för att Skellefteå än mer ska bli en plats för gräsrötter och professionella kulturutövare? Nu närmar sig Skellefteås år som Årets kulturkommun sitt slut, och under tisdagen var det dags för finalen – en kulturdebatt med efterföljande konsert i Skelleftehamn.

Miriam Aïda tolkade David Bowie i Skelleftehamn. ”Det är David Bowies mod att utmana de sociala normerna, att gå utanför de givna ramarna, som inspirerar oss”, förklarade hon.

Miriam Aïda tolkade David Bowie i Skelleftehamn. ”Det är David Bowies mod att utmana de sociala normerna, att gå utanför de givna ramarna, som inspirerar oss”, förklarade hon.

Foto: Maria Wallin

Skelleftehamn2022-05-18 21:00

Frågeställningarna var många och stora när kulturdebatten intog Skelleftehamns Folkets hus. Samtalsledaren Therese Eriksson, som är projektansvarig, tog avstamp i vad som är viktigast för regionens kulturella framtid. 

Panelen som skulle diskutera detta bestod av Lorents Burman, kommunalråd Skellefteå, Ina Omma, aktivist och konstnär, Hjördis Brännström, Burträsk Teater- och musikförening, och Joakim Sandberg, kulturchef Region Västerbotten. 

Reflektionerna avlöste varandra. Nya människor är det viktigaste, menade Lorents Burman. Joakim Sandberg nämnde behovet av fler professionella kulturskapare. 

undefined
Lorents Burman, Hjördis Brännström och Ina Omma var några av de som deltog i kulturdebatten.

Sara kulturhus lyftes upp som en kulturell fyrbåk – men i debatten tog också gräsrötterna plats. 

– Kulturhuset är fantastiskt, men det är dyrt för oss ideella krafter att hyra in oss. Det är viktigt att vattna gräsrötterna för att kulturen ska växa, sa Hjördis Brännström. 

Ina Omma påpekade vikten av ett hållbart samhälle, och hur det i sin tur bäddar för mer kultur. 

– Jag tror att det är viktigt att skapa förutsättningar för en välmående befolkning, för då kommer kulturskapandet av sig själv. Satsa på det istället för att försöka serva folk kultur, sa hon. 

undefined
Med sig på scenen hade Miriam Aïda Mats Andersson, Ola Bothzén och Finn Björnulfson.

Senare under kvällen fylldes Skelleftehamns Folkets hus av varma svängiga toner signerat Miriam Aïda. Hon är artisten som på senaste albumet ”Loving the Alien” tolkat David Bowie, och förenat ikonens musikskatt med influenser från jazz och reggae. 

Allt detta var en del av satsningen Årets kulturkommun, en titel Skellefteå burit sedan hösten 2021. Kulturdebatten var den stora finalen – men med en svans under sommaren. 

– Då arrangeras många spännande evenemang utanför stadskärnan, så vår tanke är att Årets kulturkommun spiller över under sommaren, säger Therese Eriksson. 

undefined
Therese Eriksson är projektansvarig för Årets kulturkommun i Skellefteå och Joakim Sandberg är kulturchef på Region Västerbotten.

Vad är då Årets kulturkommun? Det handlar om en satsning där Norrlandsoperan, Västerbottensteatern och Västerbottens museum går samman för att synliggöra kultur i en specifik kommun under ett år. För Skellefteå har särskilt fokus legat på kultur utanför staden. 

– Att göra detta under en pandemi har självklart varit utmanande. Vi har varit tvungna att ställa om, och har jobbat med uppsökande verksamhet där vi åkt ut till orter som Bygdsiljum, Granbergsträsk och framöver ska vi till Lövånger. Där har vi sammanfört föreningslivet och kulturaktörer för att prata om återgången efter pandemin. Kulturlivet är tilltufsat, hur ska denna återstart gå till? Det har varit oerhört givande, säger Therese Eriksson. 

Fakta

Årets kulturkommun 

Bakom utnämningen Årets kulturkommun står Västerbottensteatern, Västerbottens museum och Norrlandsoperan. Året innebär ett extra stort utbud av kultur från länsaktörerna, som planerar och genomför publika arrangemang, workshops, program för skola, debatt och mycket mer tillsammans med kulturaktörer i hela kommunen.

Tisdag 17 maj arrangerades en kulturdebatt och konsert i Skelleftehamn, som final på kulturkommunåret. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!