I luften hörs ständiga musikslingor – det är hårdrock, mjuk indie, hiphop. I Konsthallen breder penseldragen ut sig, och panelsamtal pågår. Längre in på området sprider sig klassiska festivaldofter, och i Campustältet gör sig nästa band redo för att höja temperaturen under det blåröda taket.
Så hade det kunnat se ut, precis just nu, på Nordanåområdet. Trästockfestivalen skulle vara inne på sin andra dag, gräset invid stora Norranscenen alldeles lagom nertrampat, besökarna redo för dans och skriksång. Istället är det tomt, sånär som på lekande barn i lekparken. Inne i Kulturföreningen Mullbergets lokaler, några kilometer från festivalområdet, sitter Agnes Roslund och Peter Gustafsson. De är två av ungefär 200 volontärer som varje år ser till att Trästockfestivalen blir verklighet, och för dem har juli 2020 varit annorlunda.
– Ja, det är otroligt konstigt att tänka att det egentligen är festivalvecka, säger Peter Gustafsson.
I åtta år har hans somrar definierats av idogt festivaljobb, som gruppledare för etablering. Det innebär ett övergripande ansvar för allt som ska byggas upp, för att sedan sköta markservicen under festivaldagarna.
– Det är allt från att montera tält till att plocka skräp. Det är mycket problemlösning, och det gillar jag. Men också hårt jobb, ibland dygnet runt, säger han.
Om inte en pandemi kommit emellan hade 2020 blivit året Trästockfestivalen firade 29 år. 75 dagar innan festivalhelgen tog festivalens ledning beslutet att ställa in, för andra gången sedan starten 1991.
– Det var självklart, men också väldigt sorgligt. Först kändes det skönt med lite ledigt i juli, men framförallt är det väldigt tråkigt att det inte blir av, säger Peter Gustafsson.
För Agnes Roslund var förra året första gången som volontär – men också första gången hon satte sin fot på festivalen.
– Jag har flyttat till Skellefteå från Malå och hittade direkt en gemenskap på Kulturföreningen Mullberget. Därför ville jag också hjälpa till under festivalen, och fick rollen som artistvärd, säger hon.
Nu är hon gruppledare för samma avdelning, och en del av festivalens kugghjul.
– Det gör mig glad, att jag får ett sådant förtroende. Det är en förening där vi yngre personer verkligen får ta plats och bli lyssnade på, det tycker jag är viktigt. Jag är glad för det här sammanhanget, att vara på en plats där kultur och musik är i fokus.
De båda återkommer till just Kulturföreningen Mullberget, som är hjärtat i Trästockfestivalen men också hjärtat i så mycket mer.
– Folk glömmer bort att vi gör mer än bara festival. Vi arrangerar spelningar året om, har verksamhet för unga och här finns replokaler tillgängliga dygnet runt. Ibland känns det som att kulturevenemang tas för givet, förhoppningsvis kan det här leda till att folk efter pandemin tar chansen att gå på fler arrangemang, inte bara de stora, säger Agnes Roslund.
Samtidigt som sommaren 2020 förflyter utan festival siktar föreningen mot 2021. Då är det storslaget 30-årsjubileum som väntar, och i Kulturföreningen Mullberget kliar det efter livemusik.
– Det kommer bli mäktigt. Vi hoppas att alla är lika peppade som oss, säger Agnes Roslund och ler.