David smaskar på en glass och låter glad i luren. Semestern är slut och det är full fart med boksläpp och fullbokad restaurang fram till jul. Restaurangen har han i hemmet.
– Man är nog lite galen, skrattar David.
Han säger att det inte går att skilja på jobb och fritid, att det här är en livsstil. David har tidigare jobbat som kock på stjärnkrog och drivit cateringfirma, och 2020 kom han på tredje plats i TV4-programmet Kockarnas kamp. Runt samma tid ville fotograf Susanne Martinelle göra en kokbok med honom, men han tvekade.
– Det finns redan så många kokböcker. Så vi har istället gjort en bok om att driva restaurang i sitt hem och det är något ganska unikt. Jag var först med konceptet i Sverige och de andra ställena som kommit nu har jag till 80 procent varit delaktig i.
David växte upp i Boliden men flyttade till Stockholm 1985. Pappan bor i Byske by och brodern har nyligen skaffat lägenhet i Skellefteå, så visst finns det kopplingar kvar.
– Absolut, men jag har tappat mycket tyvärr. Jag träffade min fru och vi fick barn och så har vi det här sättet att leva. Vi driver ju restaurangen tillsammans hela familjen.
Familjens hem öppnas upp för ett begränsat antal middagsgäster, som på nära håll får se hur maten tillreds. Det handlar om några exklusiva timmar per vecka.
– Mer än två dagar i veckan kan vi inte erbjuda, det skulle bli för mycket, säger David.
Fotografen Susanne har följt familjen under ett år och boken skildrar hur det är att driva restaurang i sitt hem, men också hur det är att bo och verka på en ö. Ett utdrag ur boken ger en bild av vad det hela går ut på:
"Vi som bor här bär, drar, släpar och rullar. Skottar, rensar, bygger och krattar. Allt som tilllagas, varenda ingrediens, har jag hämtat på fastlandet och det gäller att räkna rätt och ta tillvara på hela råvaran. Årstiderna styr inte bara vår dag – utan även maten vi serverar. Laga det som lagas skall just denna månad på året, följ det som naturen erbjuder just nu och längta till det som kommer sedan.”
Boken innehåller även en receptsamling, där läsaren får följa ett år på ön och månad för månad ta del av en fyrarättersmeny.
– Men det är ingen kokbok. Eller jo, det är det ju, säger David och skrattar.
Kokboken som inte är en kokbok släpps den 15 september.