Solar Egg och det spruckna växthuset

Deras världsomspännande verk har ofta en koppling till samhällsfrågor och klimatförändringen vilket de belyser med ett konstnärskap som befinner sig i skärningspunkten mellan människa, natur och teknik.

Konstnärsduon har, för många i konstnärsvärden, blivit ett enda namn och ett enda konstnärskap.

Konstnärsduon har, för många i konstnärsvärden, blivit ett enda namn och ett enda konstnärskap.

Foto: Donna Richmond

Skellefteå2023-03-01 20:30

Mats Bigert och Lars Bergström möttes på Konsthögskolan i Stockholm 1986 och har sedan dess följts åt.

– Det var Hans Viksten, vår professor, som sammanförde oss. Han såg väl en potential i att vi skulle bli bättre tillsammans än var för sig. Med det var ingen av oss som såg vårt första samarbete som ett livslångt åtagande, det var bara något som hände efter vägen, säger Mats Bigert.

Konstnärsduon har, för många i konstnärsvärden, blivit ett enda namn – Bigert & Bergström. Åren har gått och de har arbetat tillsammans i snart fyra decennier.

– Vårt samarbete fungerar bäst när vi har ett gemensamt starkt mål som vi försöker komma fram till. De gångerna har jag tänkt att det hade blivit något annat om man varit ensam i sitt skapande, säger Lars Bergström.

– Det bästa är när vi går igång på samma frågeställningar samtidigt. Då börjar det hända grejer, när vi ser möjligheter utifrån ett tema, berättar Mats Bigert. 

Konstnärerna har genom åren format ett karakteristiskt uttryck i allt de tar sig an. Med en utgångspunkt i allvarliga samhällsfrågor och veten­skapliga teser blandar de in små inslag av humor. Resultatet blir smart konst som möjliggör för betraktaren att ta emot svåra budskap. 

– Vi försöker få fram det poetiska som kan sätta händelser i ett livs-sammanhang med nutid, historik och framtid, säger Mats Bigert. 

– Som konstnär har jag möjlighet att titta på konsekvenser, sätta saker i sitt sammanhang. Här i The Broken Greenhouse gestaltar vi en mikroform av jorden med hjälp av trasiga växthus, berättar Lars Bergström och Mats Bigert tillägger:

– Vi har inspirerats av vetenskapens svindlande intentioner. Både i ett nu och in i framtiden.

Duons utställning ”The Broken Greenhouse” finns att besöka på Sara kulturhus. En rekommendation till alla besökare är att läsa den informativa katalogen som finns i konsthallen. Här finns texter av flera forskare och konstnärerna själva som ger besöket i konsthallen insikten om att det ligger ett imponerande och gediget researcharbete bakom varje konstverk. 

– Vi gillar att tumla runt i olika frågeställningar med en vilja att visualisera olika händelser i en konstnärlig kontext, säger Lars Bergström. 

Med storskaliga installationer, skulpturer och filmer bjuder Biget & Bergströms konst in till sinnliga upplevelser. Allt känns genomtänkt in i minsta detalj, inget lämnas åt slumpen.

– Till utställningen för Skellefteå Konsthall har vi valt att visa verk med tanken om att människan format ett klimat som nu är sprucket, säger Mats Bigert.

”The Broken Greenhouse” problematiserar växthuset som en paradisisk plats, med människans försök att ta kontroll över naturen genom att på olika platser intensivt bruka den. Det första besökarna möts av i utställningshallen är ett krackelerat gigantiskt ägg.

– Det spruckna stora ägget ska fragmentisera den uppbrutna bilden av samhället som vi ska pussla ihop igen, säger Lars Bergström. 

Parallellt med ”The Brooken Greenhouse” i Skellefteå Konsthall visas även Bigert & Bergströms världskända verk ”Solar egg” på Norra Terassen. Guldägget är en fullt fungerande vedeldad bastu som tagit sin publik med storm.

– Vi försöker väcka frågor om den globala uppvärmningen på ett mer lustfyllt än alarmerande sätt, säger Lars Bergström. 

Den mobila bastun och skulpturen skapades 2017 av konstnärsduon Bigert och Bergström för Riksbyggens räkning för att uppmärksamma samhällsomvandlingen i Kiruna. På samma sätt ska nu Skellefteås utveckling belysas.
Den mobila bastun och skulpturen skapades 2017 av konstnärsduon Bigert och Bergström för Riksbyggens räkning för att uppmärksamma samhällsomvandlingen i Kiruna. På samma sätt ska nu Skellefteås utveckling belysas.
The Broken Greenhuse

Skellefteå Konsthall gästar Sara Kulturhus med ny utställning The Broken Greenhouse av konstnärsduon Bigert & Bergström.

Datum: Utställningen pågår till den 28 maj. Det går, med fördel, även att boka guidade turer. 

Solar egg: Finns att uppleva fram till den 30 april. 

Allmänheten är välkomna att provbasta i Solar Egg eller bara se på verket under Sara kulturhus öppettider. 
Bastubesöket är kostnadsfritt och rymmer åtta personer per bokning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!