Vi är beroende av det, använder det dagligen. Det finns i din telefon, i ditt hus, på jobbet, i luften, påverkar allt. Men vad kan det få för konsekvenser, att allt ständigt är uppkopplat? I våras började Markus Porsklev lyssna på den engelsktalande podden "Darknet diaries" där just internets mörker stod i fokus, och det slog honom: det finns ingenting liknande på svenska.
– Jag inspirerades av dem, och frågade om jag kunde göra en egen podd baserat på deras koncept, men på svenska. Och de var väldigt positiva till det, säger Markus Porsklev.
Första avsnittet släpptes 31 mars, där han berättade om härvan av kinesiska hackerattacker som 2009 drabbade Google och många fler storföretag. Sedan dess har han guidat lyssnare genom fler cyberbrott – allt från det digitala kriget mot IS-terrorister till det senaste avsnittet, där Sveriges största nätverk för droghandel dissekeras.
– Vad som började med en svensk version av "Darknet diaries" – även om jag såklart skrev egna manus – har istället blivit något eget. Det är otroligt intressant, kanske framförallt för att vi inte hör så mycket om den här typen av brottslighet, fastän det påverkar oss så mycket.
Han sitter i sin studio, där väggarna är ljuddämpade, ett stort mixerbord breder ut sig och mikrofonen samsas med allt från keyboard till trummor och gitarr. Där, hemma i villan i Skellefteå, väver Markus Porsklev ihop trådarna av cyberbrottslighet som sedan blir "Nätets mörka sida". När han släppte första avsnittet tänkte han att det skulle vara roligt om 100 personer lyssnade – istället blev det 5000 lyssnare inom en vecka.
– Och sedan har det gått stadigt uppåt, vilket är jättekul och ingenting jag hade räknat med. Nu har jag 30 000 lyssnare och ligger tvåa på Spotifys poddtopplista inom kategorin teknologi. Det känns fantastiskt att så många vill lyssna, det är inte det lättaste ämnet, säger han.
Syftet är att sprida kunskap om vad som pågår i den dunklare delen av cyberrymden.
– I själva verket kan virus och hackerattacker få stora konsekvenser – som när Ryssland slog ut all elförsörjning i Ukraina, eller när ett stort fraktbolags system blev angripet och inga varor kunde levereras på två veckor, Göteborgs hamn stod helt still. Jag vill inte skrämmas, att folk ska bli rädd för internet, men jag tror det är viktigt att vara medveten om det, säger Markus Porsklev.
"Nätets mörka sida" handlar också om något annat – att underhålla och skildra spännande fall.
– Jag vill inte hamna i att det blir för mycket fokus på tekniken, utan det är människorna bakom som är intressanta. Hur påverkar cyberbrotten människorna som drabbas? Vilka är dessa hackers? Hur är det ens möjligt att lyckas hacka stora företag som Google? Och på vilket sätt förs det krig på nätet? Jag försöker bygga upp en spännande dramaturgi, med ljudeffekter och känsla.
Han plockar upp en läsplatta där nästa manus sakta växer fram.
– Det handlar om en svensk hackare som greps i Kambodja för ett par år sedan. Och då uppdagades det att han var efterlyst i hela världen. Jag märker hur det finns ett sug efter svenska fall, så jag kommer fokusera på det. Jag hoppas kunna väcka reflektioner kring hur vi använder internet.