Bygdens eldkock, Erik Brännström, visade tydligt hur en vinnande älgfilé och gös ska hanteras. Erik och Leila valde att lägga filén direkt på glödande björkved och blev oövervinnerliga.
Juryn öste beröm över deras förrätt.
— Det här är en kioskvältare, utbrast den erfarna kocken Erik Videgård när han tog första tuggan av parets älgfilé.
Programledaren och stjärnkocken Niklas Ekstedt höll med och njöt ännu mer när han smakade deras huvudrätt med glödbakad gös tillsammans med potatis och ett bröd med inbakade enbär.
— Det här är en perfekt tillagad fisk, sade han.
TV-kocken och jurydeltagaren Lisa Lemke sammanfattade deras matlagning som att elden, glöden och röken dansade tillsammans. Erik ”Vilda kocken” Brännström var mycket nöjd över första vinsten.
– Äntligen! Vi vann, ropade han med armarna i en segergest.
Erik har varit favorittippad från start. Kanske för att programmets namn är ”Vilda kockar” och för att Erik till vardags kallas för ”Vilda kocken”.
– De var lite rädda för mig från början, att jag skulle sopa banan med dem. Men jag är ödmjuk, säger han.
Nästa vecka är det Erik och lagkamraten Leila Lindholm som får sitta i juryn.
– Ha, ha nu jäklar ska ni få det varmt, säger Erik och river av ett bländande leende till de andra deltagarna.
De tre tävlande lagen består av Erik Brännström och Leila Lindholm, Lisa Lemke och Erik Videgård samt Zeina Mourtada och Filip Poon.
Lagen har en timme på sig att göra en förrätt och en varmrätt, där rätterna måste innehålla två utvalda ingredienser som lagen inte får veta vilka de är förrän tävlingen startar.
– Det jag gillar med den här tävlingen är att även om man förlorar så får man fortsätta att tävla. Den som vinner kvällens match får äran att sitta i juryn i nästa tävlingsomgång. Bra regler och tur för mig, annars hade jag redan varit ute ur tävlingen, säger Erik och skrattar gott.
Vad är ditt tips till Norrans läsare gällande tillagningen av en älgfilé?
– Eftersom älgköttet är så pass magert finns det bara ett självklart svar. Tillsätt fett och sedan ännu mera fett. Jag använder mig av talg som jag doppar köttet i, steker en stund och doppar igen. Då får du en riktigt saftig älgfilé, säger Skellefteås mateldningskonstnär Erik Brännström.