I sitt arbete för att öka filmkunnigheten hos barn och unga i hela landet, fördelar Svenska Filminstitutet årligen ut drygt tre miljoner kronor i stöd till filmpedagogisk verksamhet för barn och unga. Stödet kan sökas två gånger per år.
– Vid höstens sökomgång inkom 26 ansökningar som samtliga beviljades stöd. Från Västerbotten var det ingen som sökte medel. Så nej, ingen från Skellefteå-trakten dessvärre, säger Lena Ek, handläggare på Svenska Filminstitutet.
Konsekvensen av uteblivna ansökningar blir mindre möjligheter för barn och unga i Skellefteå att genomföra projekt med fokus på rörlig bild.
– Ett sådant här stöd är superviktigt. Skellefteå sökte förra omgången och fick ett hyfsat stöd för att starta upp skolbio. Om vi inte hade fått det här stödet i förra omgången så hade skolbion inte existerat, säger Johan Lundkvist, filmkonsulent och ansvarig för talangutveckling på Film i Västerbotten.
– Skellefteå beviljades stöd i våras för att starta upp verksamhet med syfte att ge barn och unga verktyg att analysera, diskutera och skapa film, säger Lena Ek.
Tidigare år har Västerbotten legat i toppen av beviljade ansökningar. Varför tror du att ingen från Skellefteå sökte denna omgång?
– Om det finns flera pågående projekt så kan det vara orsaken till uteblivna ansökningar, säger Johan Lundkvist.
– Generellt så är det svårt att sia om anledningen till att fler kommuner i regionen inte söker stödet. Det kan vara att man har pågående verksamhet, att de nyligen fått stöd, att tillräckliga resurser finns inom kommunen eller att resurser för att täcka egeninsatsen saknas i kommunen, säger Lena Ek.
Är kommunen mätt på pengar vikta till pedagogiska filmprojekt för barn- och unga?
– Nej, det finns alltid mer behov av film i skolan. Men, det tar tid att bygga upp verksamheter inom film. Som musik. Man provar inte gitarr en gång och sedan är det klart. Det är samma med film, det behöver vara något varaktigt. Det behövs teknik, filmkunniga och en fysisk plats. Det tar tid att bygga upp. Tanken är att den här typen av stöd ska starta upp något nytt och sedan ska aktörer i kommunen kunna driva det med egna medel, säger Johan Lundkvist.
Hur aktiva är Film i Västerbotten med att uppmuntra och stödja skolor till att söka stöd till pedagogiska filmprojekt?
– Vi är mycket aktiva. Även om man alltid kan göra mer. ”Skapande skola” är också ett viktigt stöd att söka. Där ringer vi varenda kommun i Västerbotten och peppar dem att söka. Det är ett väldigt bra stöd för det når många barn. Förra terminen gjorde Skellefteå ett skapande skola projekt med fokus på film, säger Johan Lundkvist.
Skapande skolas syfte är att ge elever i grundskolan möjlighet att fördjupa sig inom olika konst- och kulturuttryck. Det är skolans huvudmän som kan söka bidraget.
– Om man kommer just filmområdet är det ganska mycket verksamhet i hela Västerbotten. Men det är skillnad från kommun till kommun. Sedan finns det ett stöd som heter ”Film på fritid”. Det vill säga, film utanför skoltid. Jag skulle framåt vilja se att kulturskolorna blir starkare med att söka inom filmområdet. Vi har dessutom många duktiga filmare i Skellefteå som kan stötta upp, säger han.
Att skriva en ansökan kan vara en utmaning för många. Eller ens veta att de finns. Vad kan Film i Västerbotten göra för att få mer snurr på statliga stöd till Skellefteå inom filmområdet?
– Om någon har ett intresse av att söka hjälper vi gärna till med att göra ansökan. Vi kan också ge tips om bra personer att jobba med. Det är bara att ringa – jag svarar.