Kulturprofiler tycker till om den nya kulturministern

Moderaten och kommunpolitikern Parisa Liljestrand blir kulturminister i Ulf Kristerssons regering. Valet kom som en överraskning för kulturbranschen i Skellefteå – där hon för de flesta är helt okänd.

Parisa Liljestrand (M), kulturminister i den nya borgerliga regeringen.

Parisa Liljestrand (M), kulturminister i den nya borgerliga regeringen.

Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Skellefteå2022-10-19 19:30

Parisa Liljestrand tar över kulturministerposten efter Jeanette Gustafsdotter (S). Till DN berättar Parisa Liljestrand att hon ”inte tidigare jobbat med kulturpolitik per se.” 

undefined
Parisa Liljestrand (M), kulturminister i den nya borgerliga regeringen.

Men – vad tycker några av Skellefteås största kulturprofiler?

Challa Gustavsson, vd Västerbottensteatern:

undefined
Challa Gustavsson, vd för Västerbottensteatern.

Parisa Liljestrand var ett okänt namn för mig. Att välja en person med bakgrund i politiken kan vara positivt, men det säger inget om vad den praktiska politiken kommer att ha för inriktning.

Oavsett val av person så står kulturen inför stora utmaningar.  Kulturen befinner sig i efterdyningarna av pandemin och nu befinner vi oss i en tid där människors privatekonomi är ansträngd.  

Hur säkerställer kulturpolitiken att det finns förutsättningar för kultur att skapas och nå en publik i hela landet? Här kommer det att krävas satsningar flera år framöver.   

Jag tycker att det är positivt att kulturministern själv lyfter armlängds avstånd som en viktig fråga. Att värna den konstnärliga friheten och bevaka att politiska beslut inte påverkar kulturens innehåll är avgörande ur ett demokratiskt perspektiv.

Daniel Sjögren (S), kulturnämndens ordförande:

undefined
Daniel Sjögren (S), kulturnämndens ordförande.

Min spontana tanke är att det är någon som jag inte har hört något om tidigare. Jag är positiv att hon har jobbat med konkreta frågor inom kommunpolitik och att hon har erfarenhet av skolan och bildningsfrågor. 

Jag är också glad över att hon lyfter kulturens oberoende och vikten av armlängds avstånd. Däremot blir jag lite orolig när moderaterna driver frågan hårt om kulturens oberoende från politiken, då det ibland tar sig formen av att minska anslagen till kulturen. 

Min åsikt i det är att en fri kultur uppnås genom att det finns en mängd olika finansieringsformer, såväl privata som offentliga.

Mikke Ejrevi, biblioteks- och kulturchef:

undefined
Mikke Ejrevi är bibliotekschef på Skellefteå kommun.

Jag hade gissat på en liberal politiker och kanske hoppats på någon med en tydligare förankring i kulturlivet. Men det är väl lite typiskt med ett okänt ansikte som kulturminister?

Utifrån sin bakgrund inom skolan kan jag känna viss förhoppning om att hon vill bidra till att utveckla kulturpolitikens koppling till skol- och utbildningspolitiken. I det gemensamma bildningsuppdraget kan jag se stora vinster i arbetet med att främja det demokratiska samhällets utveckling, men också kring det livslånga lärandet.

Eftersom hon är ny i kulturpolitiken hoppas jag att hon initierar en nära dialog med kulturens aktörer.

Avslutningsvis är jag glad över att hon tidigt poängterar vikten av kulturens autonomi och en armlängds avstånd från politiken, även om den kulturkanon som ska tas fram för att skapa en ”kollektiv identitet” i nationen kan ge sken av motsatsen.

Anna Jirstrand Sandlund, vd Sara kulturhus:

undefined
Sara kulturhus vd Anna Jirstrand Sandlund

Parisa är ett för mig okänt namn i dessa sammanhang. Det jag kan säga är att hon tillträder i en tid när kulturbranschen står inför stora utmaningar. Återstarten efter pandemin och värnandet av den konstnärliga friheten är båda kulturpolitiska områden som kommer att vara centrala under mandatperioden.

Kulturen kommer att leva med sviterna efter coronakrisens nedstängningsperioder under lång tid framöver. Det vi märker är att produktionen kom i gång snabbt efter pandemin men många verksamheter kämpar fortfarande för att få ekonomin i balans och det råder allvarlig kompetensbrist inom ett antal av scenkonstens yrkesområden. 

Det finns också en risk för att samhällsekonomin kommer att påverka biljettförsäljningen framöver. Här förväntar jag mig att hon som kulturminister snabbt kan sätta sig in i sitt politikområde och möta branschen för samtal.

Fabian Arnheim, museichef och vd Skellefteå museum:

undefined
Skellefteå museums museichef Fabian Arnheim.

När det gäller valet av kulturminister som person så kan jag inte yttra mig eftersom mina kunskaper brister så till den grad att jag var tvungen att googla vem Parisa Liljestrand är.

Däremot kan jag yttra mig angående den tillträdande regeringens kommande kulturpolitik.

Jag hoppas att den nya regeringen och inte minst kulturministern sätter sig in i branschens utmaningar och behov. Jag hoppas vidare att den nya regeringen fortsätter det viktiga arbetet med att främja fri åsiktsbildning och armlängds avstånd inom museivärlden.

I en tid när desinformationen når nya höjder fyller även vi museer en viktig roll att kunna bidra sakligt och med kritiska perspektiv i en rimlig balans mellan historia, nutid och framtid. För mig som museiman känns detta mer angeläget än någonsin. 

Som medborgare ska man ha rätt att förvänta sig att museer kan bidra med just detta och inte vara politikens förlängda arm. Vi är absolut inte där i dag i Sverige, men lika viktigt som att vi inte är där är det också att värna om det system vi har i dag. Jag utgår från att den nya ministern delar detta synsätt.

Parisa Liljestrand (M)

Parisa Liljestrand föddes i Iran 1983 och flydde sedan till Sverige och Surahammar. Hon är utbildad lärare och rektor – och har arbetat på Vaxö skola i Vaxholm

Hon började engagera sig politiskt 2002 och arbetade då inom direktdemokratipartiet Demoex i Vallentuna.

2010 bytte hon sida och gick över till Moderaterna där hon haft en rad olika uppdrag. För tillfället är hon kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna kommun sedan 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!