Om en vecka tar berättandet över hela bygden

En inblick i Stina Wollters konstnärskap och person, arrangemang på 14 olika orter i kommunen och såklart en konstant hyllning till berättandet – om en vecka är det dags för tolfte året med Berättarfestivalen.

Måndag 12 oktober startar Berättarfestivalen 2020. Madelaine Sillfors, Malin Åberg, Theresa Eriksson, Lillemor Skogheden, Robert Herrala och Jonas Lundqvist  är en del av arrangörsgruppen bakom festivalen. De påminner om att även gratisevenemang kräver biljetter nu i pandemitider.

Måndag 12 oktober startar Berättarfestivalen 2020. Madelaine Sillfors, Malin Åberg, Theresa Eriksson, Lillemor Skogheden, Robert Herrala och Jonas Lundqvist är en del av arrangörsgruppen bakom festivalen. De påminner om att även gratisevenemang kräver biljetter nu i pandemitider.

Foto: Maria Wallin

Skellefteå2020-10-05 08:00

Löv som sakta byter färg, mörkret som smyger sig på och krispighet i luften är på många sätt synonymt med berättartradition. Och kanske än mer sedan 2019, när Berättarfestivalen bestämde sig för att byta årstid – från vår till höst – med tanken att lysa upp i oktobermörkret. 

12 oktober är det dags igen, för tolfte året i rad. Den här gången kantas festivalen av lika mycket berättarglädje som vanligt, men också ofrånkomligt av turerna kring publikrestriktionerna. 8 oktober kan nya riktlinjer komma, och från och med 15 oktober kan det bli tillåtet med glest sittande publik med 500 personer. 

– Vi hoppas ju såklart att fler än 50 personer ska få möjlighet att uppleva våra fantastiska programpunkter. Men framförallt är vi glada att vi ställt om, och inte ställt in. Vi har haft några avhopp från internationella gäster, men på det stora hela kan vi presentera ett stort program i år. Kring 90 programpunkter på 14 orter, det känns mäktigt, säger Robert Herrala, Nordiskt berättarcentrum, som är en av arrangörerna. 

Ett av de största dragplåstren stavas Stina Wollter. Aktivisten, konstnären och artisten har skapat verk i flera decennier, men har också etablerat sig som ett stort namn inom kroppsaktivism. Nu genomsyrar hon Berättarfestivalen, med en konstutställning, ett samtal om sin konst samt en föreställning på lördagen. 

– Det känns spännande att få hit en sådan artist. Hon är oerhört stridbar, en opinionsbildare. Hon nöjer sig helt enkelt inte bara med att underhålla, och det passar bra in i våra ambitioner, säger Robert Herrala. 

Utställningen har titeln "Det rör mig" och äger rum på Museum Anna Nordlander. Öppningen sker 13 oktober, men 18 oktober är det vernissage med tillhörande samtal.

– Det här är ett jätteroligt samarbete, Stina Wollters skapande berör frågor som vi jobbar med. Vem får vara människa på vems villkor? Vi visar ett urval av hennes verk, det blir bland annat video, skulptur och måleri, säger Madelaine Sillfors, curator på Museum Anna Nordlander. 

I programmet ryms också allt från nordisk folksaga i rock'n'roll takt på Kåge bibliotek, till stand up med The flying reindeer comedy club och Story fight night. Nytt för i år är att punkter som riktar sig till barn och unga finns uppsamlade under en specifik kategori. 

– Vi vill etablera det tankesättet, att det ska vara lätt att hitta det som riktar sig till barn och unga, säger Theresa Eriksson, Nordiskt Berättarcentrum. 

En av föreställningarna som under festivalveckan riktar sig till en yngre målgrupp är Saga Eserstams "Det stora vårkalaset". Där bor paddan Paddy på en sten, rädd för att lämna sitt trygga bo. Men hans rädsla hindrar honom från att göra sådant som han tycker är kul, som det stora vårkalaset. 

– Jag läste en artikel om att barn är räddare idag. Min ambition med "Det stora vårkalaset" är att våga prata om rädslor, och att du ska känna att du aldrig är ensam, säger hon. 

Robert Herrala och resten av planeringsgruppen sammanfattar årets Berättarfestival som den bästa någonsin. 

– Ja, och så känner vi varje år, vilket är jättekul. Men med de förutsättningar vi har haft i år är det extra roligt att kunna presentera ett program vi är väldigt stolta över. Sedan tar vi sikte på nästa år, då Berättarfestivalen för första gången kommer äga rum i Sara kulturhus, säger han. 

Fakta

Berättarfestivalens program – ett urval

Måndag: "Sara Lidman och hennes sam-vett", Berättarlek

Tisdag: Story sharing café, "Hjälp!" med Ingela Wall 

Onsdag: Konstvandring i Stadsparken

Torsdag: "Flickorna som sprang bort – människohandelns bortglömda ansikte" med Simon Häggström

Fredag: Skivspelarkväll med L-P Andersson, Story fight night och festivalklubb

Lördag: Stina Wollter på scen, final av stipendiet Berättarkraft

Söndag: Dialektduellen 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!