Hon var ivrig på livet redan när hon föddes den 9 juni 1949.
– Mamma hade värkar och pappa fick bråttom och tog därför en taxi till sjukan. När de kom till lasarettsbacken var jag redan på väg. Och då kom tåget, säger Ann-Kristin Hedmark och skrattar.
Sagt och gjort. Det gick inte att stoppa Ann-Kristins vilja att ta sina första andetag av livet, även om det fick bli i en taxi på lasarettsbacken i Skellefteå, med järnvägsbommarna nedfällda. En händelse som senare blev en låt med text av Ninne Olsson.
– Med en något självutlämnande text, vi får se om jag tar en kortversion på söndag säger Ann-Kristin och skrattar.
Sången kom tidigt in i Ann-Kristins liv. Allt började med en talangtävling på Nordanå där Ann-Kristin Hedmark som elvaåring sjöng ”Jag är inget barn” som var en slagdänga med Lena Conradsson 1961.
– Jag var elva år och vann talangjaktens deltävling som innebar att jag gick till final, men då var det en annan som fick förstapriset, säger Ann Kristin Hedmark och fnissar lite spjuver likt.
Hennes andrapris var en flygbiljett till Stockholm.
– Det var väldigt spännande för det var första gången jag flög. Vi fick använda biljetten som vi ville så jag hälsade på vänner i Stockholm, berättar hon.
Men före talangtävlingen sjöng hon i Nordanåparken för ett gage som bestod av två läsk.
– Jag var 12 år när jag sjöng på trivselkväll med Träff-Eje. Låten hette ”En liten kyss, är en kyss, är en kyss”, berättar Ann-Kristin Hedmark och suckar mjukt åt minnet.
– Sedan fortsatte det med amatörtävlingar som min pappa skjutsade mig runt hela bygden till. Första bandet började jag med var 1963. Det var en gitarrgrupp som hette The Strollers, där jag sjöng de låtar som låg på hitlistorna.
Karriären avbröts plötsligt tvärt. En person hade reagerat på hennes unga ålder. Regelverket sade att för att få inträde till danspalatsen så krävdes en ålder på 15 år. Då Ann-Kristin Hedmark endast var dryga 14 år innebar det en paus tills åldern var inne.
– Det är min längsta paus från musiken, säger Ann-Kristin.
När så hennes 15 födelsedag passerat stod Norrlands absolut populäraste dansband på tur – Yngve Forsells orkester.
– Vi spelade massor, cirka fyra spelningar i veckan, med fyra timmars sång per kväll. Det var en bra skola för mig, säger Ann-Kristin.
Som 17- åring blev det skivdebut, en EP, med Jerry Williams som producent.
– Den ena sidan var en låt av Thore Skogman som hette ”Kom till mig”. Thore, han ringde och sjöng låten för mig. Han flåsade ju liksom när han både pratade och sjöng. Så det var kul, säger Ann-Kristin och kluckar av skratt.
Många kommer ihåg Ann-Kristin Hedmark som den unga begåvade vokalissan i Yngve Forssells dansorkester. Däremot har kanske de flesta kanske glömt att hon placerade sig före Abba och deras ”Ring Ring” i Melodifestivalen 1973 med låten "I våran värld".
Efter att ha tillbringat sina första år med dansvänlig musik började Ann-Kristin Hedmark få en längtan efter att själv få välja repertoar.
– När jag var ung så ville jag bara sjunga. Bestämmanderätten tog fart senare och när jag slutade i dansband så började jag välja mer själv för texterna blev viktiga. De kom med en viss mognad och sedan blev det ett fint samarbete med Cornelis Vreeswijk
Tiden med Cornelis Vreeswijk fick henne att hitta sig själv musikaliskt.
– Att sitta bredvid honom på scenen och lyssna och sjunga tillsammans var fantastiskt. Jag njöt varje kväll. Han var så generös och gav mig texter som han skrev. Han gjorde mig till en bättre som sångerska. Det var en period där han mådde bra så jag har mycket fina minnen av det samarbetet.
En av alla låtar som Ann-Kristin fick var ”Round midnight” som blev ”Tolvdraget” när Cornelius gjorde översättningen.
– Han tog fram en pärm och lät mig välja bland hans låtar. Tolvdraget var en av dem. Vissa låtar är givna, så var det med den, säger Ann-Kristin.
Hela hennes solokarriär har efter dansbandsåren bestått av jazz och visor. 2020 skulle hon ha turnerat med konserten "Silvio möter Cornelis", där hon förenar kubanska vismusikern Silvio Rodríguez med Cornelis Vreeswijk men pandemin satte stopp.
– Musiken är livsviktig för mig och det blev ännu tydligare under pandemin, säger hon.
Fjorton egna album har det blivit.
– Jag jobbade länge med Berndt Egerbladh och sedan hade jag ett gott samarbete med pianisten Mats Öberg, vi gjorde bland annat en platta som hette ”Kom tillbaka före du går”. Sista plattan jag gjorde var med LL Big Band. Men nu blir det inga fler plattor, tror jag, säger Ann-Kristin med en viss tvekan i rösten.
Under hennes 60- åriga karriär har hon även gjort avstickare som sångerska i Disneyfilmen Lady och Lufsen med låten "Han är fräck". En låt som fortfarande gör avtryck. När Norran för ett par år sedan sammanställde de mest spelade Skelleftelåtarna på Spotify hamnade Peggys sång på plats 14, med över 700 000 strömningar, som i dag ökat till över 800 000. Anledningen kan vara att spåret finns med på samlingsalbumet "Disney–en magisk värld" från 2009.
Nu kommer jazz– och visjäntan från Norra Tuvan till Skellefteå Jazzfestival, samtidigt som hon firar 60 år som artist.
– Det är fint att komma hit. Men det märks att åren har gått. Mina vänner har flyttat härifrån eller gått vidare till nästa nivå. Livet förändras. Men en sak som består är musiken.
Musikerna som äntrar scenen med Skellefteås jazzqueen är Håkan Lewin, Kettil Medelius, Hasse Larsson och Jonas Backman.
– Det är en ynnest att få jobba med dessa musiker. Jag vill verkligen att publiken ska komma. Vi är så bra tillsammans. Den här gången är det mister Blues Håkan Lewin som har dragit i gång det här. I mitt tycke är han huvudperson. Så på söndag ska vi köra hård svängig jazzig blues, utlovar Ann-Kristin Hedmark och ler.
Jazzfestival
Jazzklubben Bostons jazzcaféer och konserter har under de senaste åren varit ett välbesökt inslag i Skellefteås kulturliv.
Under helgen blir det storbandsjazz med nybildade Station Street Big Band, jazzcafé med Holmström/Bergner/Jonsson, unga talanger från Kulturskolan och pop up-band som dyker upp på olika platser i centrum.