När Moröhöjden blev Bergatrollens skog

Skogen reser sig och omsluter stigen, och bland blåbärsriset skymtar troll – i veckan har Moröhöjdens elljusspår förvandlats till Bergatrollets skog när Kulturföreningen Mullberget arrangerat teatervandring. Norran följde med in i trollskogen.

Kajsa Cederlund, 16 år, spelar trollet Gittan i teatervandringen på Moröhöjden. Här spanar Clara och Lova Lindqvist ut mot skogen.

Kajsa Cederlund, 16 år, spelar trollet Gittan i teatervandringen på Moröhöjden. Här spanar Clara och Lova Lindqvist ut mot skogen.

Foto: Maria Wallin

Skellefteå2020-07-02 09:00

Alldeles i början av Moröhöjdens elljusspår har en grupp barn med föräldrar samlats, precis i skarven mellan verkliga världen och ett teateruniversum. Skattjagaren Julius, eller Elvin Sjöström som han egentligen heter, hälsar dem välkomna. 

– Nu ska vi kliva in i Bergatrollens skog, och jag behöver er hjälp med att hitta en mystisk skatt som finns gömd här någonstans, säger han till en förväntansfull publik. 

Vandringen påbörjas, och Moröhöjdens skogar byts sakta ut till en magisk värld, befolkad av annorlunda varelser. Plötsligt uppenbarar sig något bland tallarna – trollet Gittan, i full färd med att koka soppa på apelsinkottar. 

– Vi vill helst inte behöva prata med Gittan, så försök smyga, säger skattjagaren Julius och publiken trippar försiktigt på tå, tills trollet Gittan, vars riktiga namn är Kajsa Cederlund, tittar upp från sitt soppkokande och ilsket deklarerar att hon inte vill ha besök. 

Så plötsligt visar det sig att hon sitter på en av ledtrådarna till skatten – en siffra. Publiken, som består av 15 barn med föräldrar, följer med djupare in i trollskogen, och bakom varje kurva väntar ytterligare mystiska figurer som på olika sätt för upptäckarna närmare en åtråvärd skatt. 

Bakom berättelsen finns Kulturföreningen Mullbergets feriepraktikanter, vars arbetsuppgifter förändrades när Trästockfestivalen ställdes in. 

– Egentligen skulle vi ha jobbat med den, men nu fick vi istället fria händer. Vi kom på att teater, det går ju att göra utomhus, säger Kajsa Cederlund, 16 år, precis innan hon gör sig redo för att trollet Gittan ska dyka upp igen längs med teatervandringen. 

Det är första gången hon spelar teater. 

– Det är jätteroligt, speciellt att spela för barn. Då får man så mycket reaktioner, och man märker direkt vad de tycker är kul. Jag skulle beskriva min roll Gittan som bitter, och lite all over the place. Jag gillar att hon är speciell, säger Kajsa Cederlund. 

Alla föreställningar har varit slutsålda, vilket vittnar om ett sug efter kulturupplevelser. 

– Vi är jätteglada över att det är så populärt, säger Elvin Sjöström. 

Två av de som vandrar i Bergatrollens skog är Clara och Lova Lindqvist. 

– Det är kul, men lite läskigt ibland, säger Lova Lindqvist just innan en skattkista uppenbarar sig i slutet av stigen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!