Museum Anna Nordlander på Pride

Ett skrivbord, som bokstavligt talat slickas av en man. Ett samtal om att som queer växa upp i kristna Österbotten, Finland. På söndag börjar Pride i Skellefteå, och Museum Anna Nordlander bjuder på två digitala performanceverk.

Catja Tonberg och Alex Rosa, konstnärer från Umeå, har skapat verket  “I himlen finns inga kön”. Det visas digitalt på Museum Anna Nordlander under Prideveckan.

Catja Tonberg och Alex Rosa, konstnärer från Umeå, har skapat verket “I himlen finns inga kön”. Det visas digitalt på Museum Anna Nordlander under Prideveckan.

Foto: Hans Ekestang

Skellefteå2021-02-11 09:00

I ett rum står ett skrivbord, och invid det står konstnären Lars Jonsson. Han öppnar munnen, för ut tungan och låter spetsen möta bordsskivan. Så fortsätter det, varje centimeter av bordet täcks av tunga. Videoverket "Mitt skrivbord smakar bättre än ditt" är en av programpunkerna när Museum Anna Nordlander gör sig redo för Pride i Skellefteå. 

undefined
Ur Lars Jonssons verk "Mitt skrivbord smakar bättre än ditt".

– Det är inspirerat av dikten "Skrivebordet" av norska poeten Tomas Espedal, och handlar om livsval. Konstnären Lars Jonsson hade föräldrar som ville att han skulle skaffa ett tryggt jobb, istället blev han konstnär. Han valde sin egen väg, den vägen som smakar bäst för honom. Det är ett verk som är äckligt, sexigt och roligt, säger Madelaine Sillfors, curator. 

undefined
Catja Tonberg och Alex Rosa, konstnärer från Umeå, har skapat verket “I himlen finns inga kön”. Det visas digitalt på Museum Anna Nordlander under Prideveckan.

14 februari startar Pride i Skellefteå, och under en veckas tid finns möjligheten att gå på digitala föreläsningar och ett Pridetåg i samma anda. Museum Anna Nordlander bjuder på två olika videoverk som går att se på deras hemsida och Instagram under Prideveckan. Förutom Lars Jonssons "Mitt skrivbord smakar bättre än ditt" tar också Alex Rosa och Catja Tonberg plats i den konstnärliga cyberrymden. De är bosatta i Umeå, men videoverket “I himlen finns inga kön” berör istället deras uppväxt i kristna konservativa Österbotten i Finland. 

– De tar avstamp i ett citat från en lokaltidning i Österbotten. Där säger en person om Priderörelsen: "Det skulle vara bättre om de la den kärleken på en hund eller katt istället". Alex Rosa och Catja Tonberg möts då, utklädda till hund och katt, för att prata om hur det var, säger Madelaine Sillfors. 

undefined
Bild från tidigare installationen "En Lo och en uggla bestämde träff med mig och efter det var ingenting mer sig likt" av Alex Rosa.

Det är långt ifrån ett dokumentärt samtal, istället är det poetiskt och med överdådig estetik. 

– Det är jättefint. Det myllrar av saker, av uttryck. Hur förhåller de sig till sin uppväxt? Vad hade hänt om de bott kvar? Sådana frågor ställer de sig, säger Madelaine Sillfors. 

undefined
Konstkonsulent Marlene Josefsson och konstpedagog Veronica Olofsson från Museum Anna Nordlander. Bilden kommer vara en del av den digitala Prideparaden.

Att MAN deltar i Pride är självklart. 

– Det har vi alltid gjort. Det känns givet att vi, ett museum som behandlar ämnen som normer och genus, ska finnas på Pride. Det rimmar bra med vår frågeställning "Vem får vara människa på vems villkor?". 

Fakta 

MAN på Pride

Från 14 februari till 20 februari visar Museum Anna Nordlander verken “I himlen finns inga kön” och “Mitt skrivbord smakar bättre än ditt” på hemsidan och sociala medier. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!