Många är vi som sett Peter Pan på film. Både som animerad – och spelfilm. Originalet är en pjäs som skrevs 1904 av J M Barrie. En berättelse som fått ett eget liv, genom de otaliga teater- och filmatiseringar, som skapats genom åren.
Nu ska berättelsen om ”Peter Pan och Wendy” bli sommarteater i Medleforsparken.
I regissören Annika Kofoeds tolkning får Wendy ta plats. Med hjälp av Manga-teckningar, skapar hon en magisk bildvärld för sina syskon. En kväll när hon passar dem får fantasin plötsligt liv.
Den påhittade Peter Pan blir verklig och plötsligt så flyger de tillsammans över stjärnhimlen till landet Ingenstans. Där möter de den egensinniga älvan Tingeling, Vilsebarnen, piraterna, Smee och den hämndlystne Kapten Krok.
– Wendy och Peter Pan är framför allt en berättelse om att ge sig hän i sin vildaste fantasi. Jag har utgått ifrån sagan och tagit vara på verklighetsflykten. I vår version är det mer Wendys story än Peter Pans. Jag har även gjort Wendy lite äldre. Hon är mer en tonåring. I sagan är hon ett barn, säger Annika Kofoed.
Annika Kofoed är en van sommarteater regissör. I år blir det i en äventyrsvärld där amatörerna, som består av folk från orten, blir pirater. Peter Pan, Wendy och Tingeling, som spelas av avgångselever från Musikalakademin, blir vilsebarnen, som inte hör hemma någonstans.
– I vår föreställning finns vilsebarnen med både i den verkliga världen och i landet Ingenstans. De omformas sedan, genom Wendys fantasi till Mangabarnen, säger Annika Kofoed som just i dag gör koncentrerade djupdykningar i gestaltningen av Kapten Krok och hans underordnade Smee.
Det är Stefan Clarin som ska gestalta Kapten Krok. Han har frilansat som skådespelare i 30 år på olika länsteatrar och är nu för första gången på Västerbottensteatern. Sommarteater är något han deltagit i många gånger. Men aldrig med ljusa nätter som kuliss.
– Sommarteater här uppe, det är så fint som det kan bli. Du är i ett rum med öppen himmel. Det kan komma fågelkvitter, en skön bris eller ett störtregn, säger Stefan och det märks att han ser framemot en sommar med teater utomhus.
Vem är Kapten Krok i Stefan Clarins tolkning?
– Kapten Krok är en människa med många olika bottnar. Men, han väljer att visa sig från en sida. Det jag upplever är att han är slående lik många ledare som vi har i dag. Som fattar felaktiga beslut och som kanske skulle behöva sätta sig ner och ha en riktig dialog. För att lösa. I stället för att strida, säger Stefan.
I de filmade versionerna framstår Kapten Krok ofta som en komisk person. Som är stridbar och vettskrämd på samma gång. Hur ska du hantera dessa karaktärsdrag?
– Det är situationerna som gör honom dråplig. Och det är de här komponenterna som är kul att jobba med tycker jag. De humoristiska situationerna uppstår samtidigt som det finns en maktgalen människa. Han har kanske inte alla hästar hemma och behöver ideligen söka sig till sin högra hand Smee som är smart och klartänkt. Och kan lösa situationer, säger Stefan och skrattar.
Smee spelas av Malin Vispe som flyttade från Åsele för att utbilda sig vid scenskolan i Göteborg. Efter examen och en tuff audition, i hård konkurrens, fick hon ett två års kontrakt på Västerbottensteatern. Där hon hunnit vara med i den kritikerrosade föreställningen ”Rotterdam”. Nu ska hon gestalta den smarte och kvicktänkte Smee.
Varför låter Smee sig styras trots att han är smartare än Kapten Krok?
– Det finns ju något med att vi alltid följer den karismatiska ledaren. Och att det är något spännande med det. Du följer inte någon för att den är smart. Du följer den personen för att det är en ledare. Saker skulle inte hända om Smee inte fanns. Eller om Kapten Krok inte skulle följa Smees idéer. Det är ju Smee som kommer på saker.
Kan Smee manipulera Krok?
– Ja, absolut. Men, han följer också Kapten Krook. För själva kroken är även fara. Det är en njutning att få manipulera just Kapten Krok. Som är så lättantändlig. På så sätt är de två kompanjoner. Där den ena är lättantändlig och hämndlysten. Medan den andra är mer slug och tycker att det är kul att leka. Men, ibland så får Smee smaka på kroken. Då hen blir lite för våghalsigt lekfull.
Hela produktionen har åtta veckors repetitionstid. Musikakademin har utöver dessa åtta veckor haft instudering av sångerna i föreställningen, som en del av sin undervisning. De större rollerna som Peter Pan och Wendy delas mellan fyra elever i klassen.
– Vi ser det här som en fantastisk chans att få vara med i en stor produktion. Direkt nu när vi tar examen. Det är en tuff bransch så att vi får in en fot redan nu känns ju nästan overkligt bra, säger Emilia Ekström. Det glittrar av förväntan i Emilias ögon när hon fortsätter med att understryka sin lust inför att jobba med musikal.
– Jag vill verkligen göra det här och hoppas på att genom den här rollen få en ingång i branschen, säger Emilia och får medhåll av sina två klasskamrater som delar på rollen som Peter Pan.
– Ja, det här är så bra som det kan bli. Vi lär oss massor av att få jobba med en professionell regissör och koreograf. Just nu är vi så inne i repetitionerna så allt är väldigt intensivt, säger Oliver Raise Bjurström.
– Det är också intressant att få ta tag i en karaktär som Peter Pan som både är verklig och en fantasifigur. Det här blir helt klart en Peter Pan som är inspirerad av nutiden, säger Joel Götell.
Alla tre är eniga om att det kommer bli en häftig sommar. Från den stund när Peter Pan flyger in genom fönstret till Wendys sovrum och letar efter sin borttappade skugga. Eller gör han det i Västerteaterns version? Det får vi veta i sommar.
Författaren Barrie kände nog på sig att Peter Pan kom för att stanna och att det skulle berättas om honom, Wendy, Smee, Tingeling, Vilsebarnen, Kapten Krok och landets Ingenstans i generationer.
För på ålderns höst beslutade sig Barrie för att donera rättigheterna till Peter Pan, och dess framtida inkomster, till barnsjukhuset Great Ormond Street Hospital i London. Inkomster från böckerna och filmerna med karaktärerna försörjer barnsjukhuset än idag.
Och till sommaren får Skellefteborna, med omnejd, ta del av det klassiska äventyret som trollbundit barn och vuxna i mer än 100 år.