Premiär för ny bok om Sara kulturhus

Sara kulturhus har bara funnits i tre år, men är redan en av landets mest uppmärksammade byggnader. Nu släpper Anders Steinvall, tidigare chefredaktör på Norran, en bok om skapelsen. Här berättar han om sin favoritplats i byggnaden – och tipsar om tre detaljer i huset som du borde ta dig en närmare titt på.

Anders Steinvall släpper en bok om Sara kulturhus.

Anders Steinvall släpper en bok om Sara kulturhus.

Foto: Jonas Andersson

Skellefteå2024-09-20 14:00

Nyheten i korthet

  • Anders Steinvall släpper en bok om Sara kulturhus i Skellefteå, som blivit en naturlig mötesplats och en av Sveriges mest uppmärksammade byggnader.
  • Boken, "Miraklet i Trä", består av tre delar som berättar om byggnationen, innehållet och husets roll både nationellt och internationellt.
  • Steinvall hoppas att boken ska ge både invånare och besökare en djupare förståelse för byggnadens betydelse och dess unika detaljer.

Norran träffar Anders Steinvall i kulturhustrappan i Sara kulturhus. En plats han är väl bekant med. Dit har han tagit sig genom att passera norra entrén, förbi de stora scenerna ovan biblioteket och över stora öppna ytan i södra foajén.

–Jag går alltid den vägen. Varje gång träffar jag någon jag känner eller som vill prata. Huset har blivit en naturlig mötesplats som bjuder in till en mängd utbyten mellan olika typer av människor och aktiviteter. Här möts likheter och olikheter.

Anders Steinvall nämner när punkbandet Kjells Bänk spelade så att det dånade intill receptionen i The Wood Hotel. Vägg i vägg där finkultur och andra aktiviteter också får plats.  

– Det var nog en och annan hotellgäst som höjde på ögonbrynen. Men det symboliserar vad huset står för och visar den samverkan som sker sida vid sida. Huset förändrar livet i Skellefteå.

Hur mycket det förändrar bygden är något Anders Steinvall vill förmedla i boken "Miraklet i Trä". Betydelsen kan vara svår att greppa. Sara kulturhus har prisats ett flertal gånger och är en av landets mest uppmärksammade byggnader. 

– När jag är ute i världen och med egna ögon ser hur huset fascinerar, och vilken genomslagskraft det har, tror jag knappt det är sant. Det känns speciellt att stå i Venedig eller Lissabon och höra hur de pratar om en byggnad i min hemstad som de tycker är så otroligt imponerande. Jag inleder boken med citatet “en lokal bedrift av global relevans”, vilket jag tycker sammanfattar allt ganska väl.  

Med Miraklet i Trä, som släpptes i onsdags, vill han att fler Skellefteåbor ska upptäcka den magi som Sara kulturhus bjuder på. Boken består av tre delar. I den första får du veta mer om själva byggnationerna av huset, till exempel om arkitektur och byggnadsteknik. I den andra berättar Anders Steinvall om Sara kulturhus innehåll, om exempelvis evenemang och de som jobbar eller verkar där.  Den tredje delen behandlar vilken roll huset spelar i ett bredare perspektiv, internationellt och nationellt. 

– Jag vill även att boken ska fungera för besökare. Kulturhuset har många studiebesök och det är efterfrågat med en bok som kan berätta mer om detta unika verk och alla fantastiska detaljer i det. 

Själv är hans favoritdel i huset just det parti där han genomför sin vandring från norra entrén till kulturhustrappan. 

– I den promenaden ryms allt – arkitekturen kombinerat med aktiviteterna på scenerna som blandas med mänskliga möten i södra foajén och i kulturhustrappan. 

undefined
Sara kulturhus i Skellefteå är i fokus i Anders Steinvalls nya bok.

Anders Steinvall berättar att han bodde på hotellet under premiärnatten. 

–Jag ville vara nummer ett. Men var i alla fall bland de första. Sedan dess har allt med boken varit en härlig upptäcktsresa. Ju mer jag arbetat desto fler intressanta detaljer har dykt upp. När du som besökare tittar dig omkring finns det mycket att upptäcka.  

Till exempel visar han de svarta skruvplattor som syns i väggarna i stora delar av huset. 

– De håller ihop allting. Tanken var att de skulle täckas över, men på grund av kostnadsbesparingar skippade man det och upptäckte samtidigt hur snyggt det blev att lyfta fram dem i träet. De finns lite överallt, men många tänker nog inte på att de är där. 

Likaså pekar han på taket i södra foajén. 

– Det är en väldigt speciell konstruktion som gör sig väldigt bra på bild. Taket är ett av det mest fotade sakerna i hela huset. Kolla in konstruktionen nästa gång du är i huset.

3 saker att spana in

1. De sexton limträpelarna: 

”De går igenom hela huset och syns tydligt i södra foajén. Det är en spännande tanke att man kan bygga ett sådant här hus helt i trä och att pelarna är hjärtat i hela konstruktionen.” 

2. De svarta skruvplattorna:

”Det här är en av många detaljer som fascinerar mig och som jag fått mig berättat av folk som byggt huset. Plattorna håller ihop byggnaden, med 550 000 träskruvar som tillsammans väger drygt 23 ton.”

3. Taket i södra foajén

”Taket är ett av de mest fotograferade i kulturhuset. Det är en väldigt speciell konstruktion. Titta upp och kolla in nästa gång du är inne i Sara kulturhus.” 

Steinvalls tips

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!