KRO, Konstnärernas Riksorganisation i Västerbotten känner djup oro över utvecklingen i Sara kulturhus genom Skellefteå kulturhus AB:s riktlinjer för programplanering. Den visar mycket stora brister i kunskap om konstens förutsättningar och villkor, om konstens infrastruktur och om konstnärers/ teaterskapares villkor. Programplaneringen i sitt nuvarande skick måste betraktas som kulturfientlig.
Sara kulturhus skulle bli en sjudande plats med en mångfald av konst och teater, vara gnistrande och förargelseväckande, som Sara själv, enligt Sara Lidmansällskapets vision.
Skellefteå konsthall och Museum Anna Nordlander har hittills disponerat två utställningshallar på Nordanå, vilket inneburit 2 x 12 månader, alltså 24 utställningsmånader. I nya Sara kulturhus krymper utrymmet till en tredjedel. Fyra månader var får de två konstinstitutionerna i en och samma lokal. De resterande fyra månaderna på året har kulturbolaget reserverat för egna initiativ, färdigproducerade utställningar som förväntas ge feta intäkter. Antalet konstnärer som således får möjlighet att visa sin konst minskas till en tredjedel. Det här är inget mindre än en katastrof.
Skellefteå konsthall och Museum Anna Nordlander har under decennier byggt sina varumärken genom att hålla konsten högt och erbjuda intressanta utställningar av hög kvalité. Konsthallar och arrangörer av utställningar ingår i den nationella infrastrukturen för konst med sin informella rangordning. Utan tvekan kommer de två institutionerna, som hittills rankats högt, att förlora sitt anseende, sin identitet och sin karaktär som hos båda är förknippat med nytänkande och mod. Genom den minimala utställningstiden (fyra månader) och genom att dela lokaler med annan verksamhet kommer trovärdigheten för verksamheterna och naturligtvis för Sara kulturhus att devalveras.
Även Västerbottensteaterns framtid står på spel. Arrogans och total tondövhet har kulturhusbolaget visat inför teaterns förutsättningar och villkor för att producera teater.
Vi lever i en tid av stora förändringar; pandemi, klimatförändringar och hotet mot demokratin på många håll i världen. Mer än någonsin måste yttrandefriheten genom konsterna värnas. Mer än någonsin behöver vi konsterna som gestaltar och belyser de stora frågorna och de små. Mer än någonsin har medborgarna behov av att ta del av den konst som får möjlighet att växa och uttrycka sig fritt, som kan gnistra och väcka förargelse. I nuläget är det mycket litet som gnistrar kring kulturhuset. Och förargelse, ja det är väl närmast en vrede som nu riktas mot de ansvariga, från länets utövare och verksamma inom konst och kultur samt många medborgare.
Som det nu blev, måste Saras goda namn ses som gisslan och kulturverksamheterna som offer för den vinstmaximering som framgår av kulturhusbolagets programplanering.
Från konstnärerna i Västerbotten säger vi: Gör om och gör rätt!