Idag startar Berättarfestivalen – här är guldkornen

Kring 90 programpunkter på 14 olika orter – idag startar en vecka full av berättande. Trots pandemin står Berättarfestivalen stark med ett digert program, om än lite mindre än vanligt. Men vilka pärlor får du inte missa? Norran guidar dig genom ett urval av guldkornen.

För tolfte året i rad arrangeras Berättarfestivalen, och några programpunkter är finalen i Berättarkraft, Stina Wollter, Simon Häggströms föreläsningar och föreställningen "Taha".

För tolfte året i rad arrangeras Berättarfestivalen, och några programpunkter är finalen i Berättarkraft, Stina Wollter, Simon Häggströms föreläsningar och föreställningen "Taha".

Foto: Maria Wallin, Anna-Lena Ahlström, Staffan Löwstedt/TT och Sören Vilks

Skellefteå2020-10-12 08:00

"På cykelsafari i Afrika", måndag klockan 18 

Maria Lundström och Jan Vinterek, två lokala äventyrare, intar biografen i Skelleftehamn för att berätta om hur det var att cykla genom många olika länder i Afrika. Arrangeras på fler ställen runt om i kommunen under veckan. 

"Sara Lidman och hennes sam-vett", måndag klockan 19 

På Nordanås caféscen ger forskaren Ingeborg Löfgren en annan syn på Sara Lidman. På grund av retriktionerna är det begränsat antal platser, och en anmälan krävs. Just nu är det dock fullbokat. 

"Story sharing café", tisdag klockan 16 

En återkommande punkt på festivalen. Inne på Nordanås café kan den som vill samlas vid borden för att lyssna på livsberättelser. Musik bjuder Julia Lundmark på, och värdar är Karin Lundström Rawden och Marina Georgescu.

"Det rör mig – Stina Wollters konst", tisdag 

Det största namnet på årets festival är utan tvekan aktivisten och konstnären Stina Wollter. Hon återkommer på flera olika programpunkter, men den första är öppnandet av hennes konstutställning på Museum Anna Nordlander. Om du inte hinner förbi under festivalveckan kan du vara lugn. Utställningen pågår nämligen till 31 januari. 

"Saga, sång och hålligång", onsdag klockan 09 

Arrangemangen under veckan bjuder på en stor bredd, i allt från ort till målgrupp. På onsdagsmorgonen är det dags för sagostund på Bolidens bibliotek, där Henrik Westerlind berättar sagorna om husmusen, skogsmusen och tappertupp. 

Konstvandring i Stadsparken, onsdag klockan 16

En aktivitet som passar den som är berättarsugen, men också i riskgrupp. Är du nyfiken på vår offentliga konst? Ingen föranmälan krävs om du vill gå på konstvandring, det är bara att dyka upp utanför Stadshusets entré. 

Berättarcafé: djur vi mött och minns, onsdag klockan 18

Bär du på ett djurmöte som etsat sig fast? Etnologen AnnCristin Winroth håller i ett berättarcafé på Nordanå där fokus är just relationen mellan människor och djur. 

"Flickorna som sprang – om människohandelns bortglömda ansikte", torsdag klockan 13 samt 19 och fredag klockan 11

Polisen och författaren Simon Häggström har uppmärksammats på många plan för sitt arbete med kvinnor som dragits in i prostitution. Nu ska han prata om just det på Nordanåteatern och på Stadsbiblioteket. 

"Småstaden, myllan för den perfekta rocklåten?", torsdag klockan 19 

Musikjournalisten L-P Anderson har i många år besökt småorter – allt från engelska småstäder till Glommersträsk – i jakt på artister som fallit i glömska. Om det berättar han på Nordanåteatern. På fredagen har han en skivspelarkväll på Rustique. 

Teatern "Taha", torsdag klockan 18

Riksteatern bjuder på ett hyllat gästspel. Föreställningen handlar om palestinske poeten Taha Muhammad Ali. Förutom att den spelas i Hallen, Nordanå, kommer den även till Boliden på onsdagskvällen, där den spelas på arabiska.

"Only bones", fredag klockan 18

Berättarfestivalen brukar ofta ha besök av internationella gäster, men i år är de färre på grund av pandemin. Thom Monckton från Nya Zeeland och Finland kommer dock till Hallen. Han bjuder på fysisk komedi i "Only bones". 

Story fight night och berättarklubb, fredag klockan 19.30

2019 gjorde Story fight night entré, en berättarbattle mellan berättare från olika länder. I år tävlar bland annat Ilkka Hautala, David Åkerlund, Love Ersare och Marina Georgescu. 

"Catastrophe", fredag klockan 12

Katastrofala myter, historia och personliga anekdoter – allt med en humoristisk ton. Ilkka Hautala står bakom föreställningen som spelas på Västerbottensteatern. 

Final för stipendiet Berättarkraft, lördag klockan 13 

Under helgen är det dags att kora årets vinnare av stipendiet Berättarkraft på Västerbottensteatern. I finalen ska alla tävlande framföra sin berättelse med temat "Villfarelser och missförstånd". 

Stina Wollter på scen, lördag klockan 16

Förutom konstutställning bjuder även Stina Wollter på en föreställning på Nordanåteatern. Där ryms berörande berättelser, dans, kroppstrix och musik. På söndagen deltar hon i ett samtal om sin konst med Museum Anna Nordlanders curator Madelaine Sillfors. 

Dialektduellen, söndag klockan 14

Berättarfestivalens sista dag innehåller en klassiker – den uppskattade dialektduellen. Där har bondskan och dialektala uttryck från vår bygd huvudrollen. 

Berättarfestivalen

En festival som startades 2009 för att ta vara på den starka berättartraditionen i regionen och utveckla berättandets roll i Skellefteå och Västerbotten. 

Huvudarrangören är sedan något år tillbaka Nordiskt berättarcentrum, men festivalen sker i samarbete med en rad olika aktörer. 

Förra året hade festivalen kring 125 programpunkter, i år är det kring 90 stycken på grund av pandemin. Det är också därför alla evenemang kräver anmälan eller biljett, oavsett om det är gratis eller inte. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!