”Sällan transpersoner skildras på en scen”

En kärlekshistoria fri från heteronorm, där teman som genus och identitet flätas samman. Västerbottensteaterns stora föreställning ”Rotterdam” skildrar en lesbisk relation där ena parten kommer ut som trans. Nionde mars är det dags för premiär.

Malin Vispe spelar Alice och Mille Bostedt gör rollen som Adrian i Västerbottensteaterns ”Rotterdam”.

Malin Vispe spelar Alice och Mille Bostedt gör rollen som Adrian i Västerbottensteaterns ”Rotterdam”.

Foto: Maria Wallin

Skellefteå2022-02-27 20:30

Ett avskalat scenrum, med mikro, saccosäck och en stor flyttkartong. Vi befinner oss i en enkel lägenhet i Rotterdam, där det unga paret Alice och Fiona firar en lugn nyårsafton. På datorn blinkar Alices nästan färdigskrivna mail – hon ska, efter många år, berätta för sina föräldrar att hon är lesbisk. Och tillsammans med Fiona. 

Men innan hon trycker på skicka har Fiona något att berätta: ”Jag har alltid identifierat mig som en man. Jag är trans. Och namnet är Adrian.”

Västerbottensteaterns ”Rotterdam” följer Alice och Adrian genom hans transition, där Alice vill vara stöttande men själv brottas med reflektioner kring sin identitet. Vad betyder det för henne? Är hon hetero nu? 

– Vi får följa Adrian och Alice från det att han berättar att han är transman och vill börja leva som Adrian. Han är tillsammans med Alice, som inte har jättelätt att acceptera förändringen trots att hon vill finnas där. För honom handlar det mycket om att navigera i omvärldens reaktioner, säger Mille Bostedt, som spelar Adrian. 

undefined
Malin Vispe och Mille Bostedt i ”Rotterdam”.

Hen är utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm, har bland annat haft en roll i ”Sameblod” och kommer nu senast från föreställningen ”Pleaser” i Helsingfors. 

– Jag är själv ickebinär, och det känns väldigt fint att få spela Adrian. Det är sällan transpersoner skildras på en scen, och här görs det på ett bra sätt. Det handlar inte bara om representation, utan om att föreställningen faktiskt kommer inifrån och är en bra historia, säger Mille Bostedt. 

Regissören Julia Marko Nord håller med. 

– Vi letade länge efter en berättelse om kärlek med förhinder, men ur ett annat perspektiv. Vi ville inte fastna i en heteronorm, vi behöver få se parrelationer som ser ut på andra sätt. Att alla ska känna sig speglade. Det man sätter på scenen är en politisk handling, säger hon. 

Fakta

Rotterdam

Premiär: 9 mars på Sara kulturhus

Spelperiod: Till april 2022. 

Manus: Jon Brittain

Svensk översättning: Tora von Platen

Regi: Julia Marko Nord

Scenografi: Sven Haraldsson

Mask och kostym: Helena Andersson

Ljusdesign: Kin Isaksson

I rollerna: Mille Bostedt, Malin Vispe, Tuuli Heinonen och Vilgot Paulsen.                                                        

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!