Tillbaka i Arica – premiär för filmen om rättsstriden

En sex år lång rättslig process och den största rättegången som någonsin skådats i Skellefteå tingsrätt. Utan filmskaparna Lars Edman och William Johansson Kalén hade striden mellan 796 chilenare och Boliden aldrig ägt rum. Nu är det premiär för uppföljaren till "Blybarnen" – i "Arica" skildras hur medborgarna i den chilenska staden tar det stora gruvbolaget till rätten.

Lars Edman och William Johansson Kalén är filmskaparna som sedan 2005 regelbundet besökt Arica i Chile och följt rättsprocessen mellan invånarna och Boliden. Nu släpps filmen "Arica".

Lars Edman och William Johansson Kalén är filmskaparna som sedan 2005 regelbundet besökt Arica i Chile och följt rättsprocessen mellan invånarna och Boliden. Nu släpps filmen "Arica".

Foto: Privat

Skellefteå2021-03-11 09:00

Det var en tisdag i oktober 2017. Ombuden för Boliden Minerals och Arica Victims klev in i sal 1 i Skellefteå tingsrätt.

I sju veckors tid berättades historien om hur gruvbolaget under 80-talet exporterade giftigt våtverksslam till staden Arica i Chile, där de anlitade företaget Promel för att ta hand om det arseniktunga slammet.

Men upparbetningen fullföljdes inte och istället blev våtverksslammet en plats där barn lekte.

Frågan som ställdes i den största rättsprocessen som tagit plats i Skellefteå var: skulle Boliden anses skyldiga att betala 102 miljoner kronor till de 796 Aricabor som menar att slammet orsakat dem svåra hälsobesvär? 

undefined
Filmduon Lars Edman och William Johansson Kalén syns här vid Skellefteå tingsrätt. Bilden är tagen under huvudförhandlingen som ägde rum i slutet av 2017.

I rättssalen befann sig filmskaparna Lars Edman och William Johansson Kalén, från oktober till december när förhandlingen avslutades. Om det inte vore för deras dokumentär "Blybarnen" från 2009 hade aldrig gruvbolaget och Aricas invånare mötts i rätten. 

– Det känns såklart otroligt stort, det är svårt att ta in. I "Blybarnen" ville vi undersöka det moraliska ansvaret – vem bär egentligen ansvaret när människor far illa i en värld av multinationella bolag? Vi började filma under 2005, där vi kom nära många av de som drabbats i Arica. Men samtidigt var det en slags vedertagen sanning att det rent juridiskt inte fanns någonting att göra, säger William Johansson Kalén. 

"Blybarnen" släpptes och uppmärksammades stort. Den visades i riksdagen, gav upphov till debatter i riksmedia och berörde tittare världen över. Den amerikanska miljörättsadvokaten Lewis Gordon var en av dem. 

– Han reagerade. Det var inte alls uteslutet att fallet gick att ta vidare. Sedan kontaktade han jurister i Sverige, säger Lars Edman.  

2011 reste en grupp advokater till Arica med hopp om att påbörja en rättslig process. Med på resan var Lars Edman och William Johansson Kalén – "Blybarnen" skulle få en uppföljare. 

– Det var ingenting vi hade planerat, men så fort vi fick reda på att en rättegång inte var omöjligt vaknade vi som filmare. Det var klart vi skulle följa den här resan, säger William Johansson Kalén. 

undefined
Lars Edman och William Johansson Kalén är filmskaparna som sedan 2005 regelbundet besökt Arica i Chile och följt rättsprocessen mellan invånarna och Boliden. Nu släpps filmen "Arica".

I "Arica" är det just de sju veckorna i Skellefteå tingsrätt som är det centrala. De skildrar båda sidornas argument men också människorna som allting handlar om. 

– Det är i särklass det svåraste filmprojektet vi har gjort. Att omvandla en så här komplicerad förhandling till film tar tid. Vår ambition har varit att fånga rättsprocessen, att ge en slags spännande insyn i den här typen av fall, men samtidigt följa Aricabornas kamp för rättvisa, säger William Johansson Kalén.

Tingsrättens dom föll i mars 2018. Boliden friades, men domen överklagades till hovrätten. Där bedömdes fallet vara preskriberat och i juni 2019 kom det sista beskedet: fallet tas inte upp i Högsta domstolen. 

– I dagsläget är inte skuldfrågan utredd. Vi hoppas att "Arica" kan väcka reflektioner kring nuvarande miljölagstiftning, men också diskussioner kring hur rättvisa fungerar och för vem. Vi har mött personer som Patricia, som berättar om hur hon skulle ha använt pengarna från skadeståndet till att köpa en sjukhussäng till sin sjuka dotter. Vi var med när hon fick beskedet, att skadeståndskravet är preskriberat. Att möta den sorgen, det är klart det berör en, säger Lars Edman. 

undefined
Platsen Arica beskrevs av invånarnas juridiska ombud Johan Öberg som "ett veritabelt helvete på jorden" i förhandlingen.

På fredag är det biopremiär för "Arica", via Folkets bio. Under sommaren visas dokumentären på SVT. 

– Vårt mål när vi började med "Blybarnen" var att åstadkomma förändring på något plan, och det blev en rättslig prövning. Men för oss har det också varit jätteviktigt att ha med oss Bolidens perspektiv. Det är extremt intressant att höra deras argument, och vi vill att filmen ska ha en resonerande ton. Nu är vi spända inför att publiken ska se den, och kanske framförallt personer i Skellefteå där den här berättelsen tagit stor plats i samhället, säger William Johansson Kalén. 

undefined
Jocelyn Tudezca är en av de boende i Arica som medverkar i dokumentären. Filmarna Lars Edman och William Johansson Kalén mötte henne för första gången när hon var 11 år, nu är hon 24 år.

Det har gått mer än 15 år sedan första gången de satte sin fot i Arica, och mötte barnen som lekte i de giftiga sandhögarna. 

– Vi har levt med det här så länge nu, det är en del av oss. Just nu har vi inga fler Arica-projekt planerade, men det hade vi i och för sig inte efter "Blybarnen" heller, säger Lars Edman. 

Se mer

2017 reste Norrans reportrar Lars Eriksson och Jessica Dhyr till Arica. Här möter de en av invånarna som drabbats. 

Fakta

"Arica"  

Uppföljaren till dokumentärfilmen ”Blybarnen” från 2009. 

Bakom kameran står William Johansson, ursprungligen från Skellefteå, och Lars Edman, ursprungligen från Varuträsk.

Filmen är en samproduktion mellan bland annat SVT, Laika film och television och Film i Västerbotten. 

Tisdag 9 mars visades "Arica" på filmfestivalen Tempo, på fredag 12 mars är det biopremiär. Då visas den på Folkets bio. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!