På torget sticker det upp, en självklar del av Skelleftevyn. Ekivoka Lyftet, som genom åren varit föremål för debatt, lek och upptåg. Verket har täckts med en svartgul jättekondom, fyllts med skum och spelat huvudrollen Norrans aprilskämt 2014. Men vad föreställer det egentligen? Är det en fallossymbol?
Svaret är nej. I själva verket beskrivs konstverkets delar så här: ett ägg, en fisk, en fågel och cylinder. Vi backar bandet. I början av 90-talet utlystes en nordisk tävling, där vinnaren skulle få smycka torgets sydöstra hörn. Fem skulptörer gick vidare, och en jury av politiker och tjänstemän stod för det slutgiltiga valet. Lyftet blev enhällig vinnare med motiveringen: ”Lyftet har ett spännande och fantasifullt formspråk. Skulpturen med sin musikaliska lekfullhet, krafterna i torgets strama arbetsyta, kioskens starka form och effektpelarnas resning…”
29 april 1995 var det dags för den stora invigningen, lagom till 150-årsjubileet av Skellefteå som stad.
Vem är det då som står bakom verket, vars hela namn faktiskt är Lyftet – en ankdam i utveckling? Bo Holmlund heter konstnären, och han är född 1935 i Ursviken. Fram till sin död var han verksam i Robertsfors och han är utbildad vid Konstakademien i Köpenhamn. Han arbetade med skulpturer i brons, koppar och granit och inspirationen hämtades från naturen. Där tyckte han om att vistas, och stiliserade bilder av djur och växter letade sig ofta in i konsten.
Det märks även i Lyftet. Fontänen består av olikfärgad granit som han huggit i finska Oulainen. Bo Holmlund har själv förklarat bakgrundsidén med att han som ung upplevde staden som en ankdamm men som äldre hade han fått möta en kommun i utveckling. Symboliken finns i den nykläckta fågeln, snart färdig för livet och redo att pröva sina vingar.
Hans konst finns på fler platser i Skellefteå. En annan välkänd skulptur signerad Bo Holmlund är Myran som står invid kulturskolan.
Nästa vecka fortsätter konstvandringen i Norran. Då går vi gemensamt vidare till Skellefteås stadshus, där utrymmet just vid entrén pryds av storslagna bågar – ett verk med titeln Valvrum.