Första delen av Norrans artikelserie Inuti Sara publicerades 17 februari, och där berättar Sara kulturhus vd Maria Ekberg Brännström och Sofia Andersson Lundberg om Sara kulturhus stora visioner. De får frågan: finns det någon plats för kulturella gräsrötter i Sara? Och på det svarar bland annat Maria Ekström Brännström: "Jag tror på gräsrötterna och att de måste få en plats där de kan vara precis så vilda och ifrågasättande som de ska vara, men deras plats är nog inte kulturhuset." Debatten var igång. Kulturaktörer och Västerbottens-Kurirens kulturredaktör Sara Meidell var några av de som reagerade. De ställde sig frågan: ska Sara kulturhus inte vara en plats för gräsrötterna?
Norran ringde upp vd Maria Ekberg Brännström. Hon välkomnar debatten och vill förtydliga – lokal kultur är välkommen in i Sara kulturhus.
– Det är självklart. Det är ett stort hus och vi kommer alla behöva hjälpas åt att fylla det. Vi har ett otroligt rikt kulturliv, som fostrat många kulturarbetare. Varför skulle vi stänga ute det lokala kulturlivet? Det är viktigt att vi fortsätter ha den här dialogen. Vi vill ha ett kulturhus med mångfald och vår uppgift är inte att säga nej, det är att säga ja.
Så gräsrötterna kommer att synas och höras i Sara kulturhus?
– Ja. Det är en självklarhet att vi ska plocka upp fantastiska kulturuttryck från stan. Lika mycket som att vi kommer plocka upp fantastiska kulturuttryck från Umeå, Luleå eller Malmö, till exempel. Vi vill ha en närhet till det lokala kulturlivet, Sara kulturhus är till för alla våra invånare och besökare.
Men i Norrans tidigare artikel säger du: "Jag tror på gräsrötterna och att de måste få en plats där de kan vara precis så vilda och ifrågasättande som de ska vara, men deras plats är nog inte kulturhuset". Vad menar du med det?
– Jag menar att gräsrötter måste ha en egen plats, där de är fria att skapa och experimentera. Rivhuset i Skellefteå är ett bra exempel, där ungdomar fick en plats helt utan styrning. Och det kan vi inte göra i kulturhuset på samma sätt, vi måste förhålla oss till många olika saker, för det är ett publikt hus. Där finns det inga platser för att repa, till exempel. Men det vi från Sara kulturhus kan göra är att när dessa gräsrötter har något att visa upp, något publikt, då kan de kliva in i huset. Där vill vi skapa en brygga. Det var min andemening, ingenting annat.
Folk har även reagerat på citatet: "Om vi till exempel skulle få hit Mats Ek, en av Sveriges främsta koreografer, skulle det vara idiotiskt om vi inte ber honom om en extra timme där han hänger hos gräsrötterna."
– Det handlar inte om att någon utifrån ska komma hit och säga hur ungdomarna här ska göra, det handlar om att inspirera. Vi vill möjliggöra att våra barn och ungdomar får inspiration från de som arbetar professionellt, lokalt såväl som internationellt. Det ena behöver inte utesluta det andra. Ju mer vi kan få ut av de som kommer hit, eller de som finns på plats, desto bättre är det.
Kulturföreningen Mullberget är glada över diskussionen som pågår.
– Det är en intressant debatt, och det finns många olika perspektiv. Vi ser fram emot framtida samtal med Sara kulturhus om den lokala kulturen, säger Hugo Goldstyn, verksamhetsutvecklare.